- Ondskapen kan ikke forstås

Aud Helene Austegard husker godt første gang hun lo etter at Stine Sofie og Lena ble funnet drept i Baneheia. Hun fikk dårlig samvittighet. Nå lurer Stine Sofies tante på hvordan hverdagen vil bli når den en gang kommer tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag 19. mai forsvant Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) etter en tur til badeplassen i Baneheia i Kristiansand. To dager senere ble de funnet knivstukket og drept.

Minnene vil alltid være der. Akkurat nå kommer de voldsomt tilbake. Mandag 23. april starter rettssaken mot Viggo Kristiansen (21) og Jan Helge Andersen (20). De er tiltalt for overlagt drap på småjentene.

Minner om godjenta

- Hverdagen er borte. Kommer den tilbake? Tja, den gjør nok det, men på en annen måte. Den gode gamle hverdagen - jeg vet ikke om vi får oppleve den igjen, sier Stine Sofies tante Aud Helene Austegard.

NTB møter henne på Evje, et lite samfunn en times kjøring nord for Kristiansand. Her var Stine Sofie ofte på besøk, gjerne med overnatting hos tante og hennes familie.

Tante Aud Helene vil ikke snakke så mye om sorgen, tomheten og maktesløsheten:

- Kan vi hele tiden gå rundt og si hvor stort tomrommet er? Hvor vondt vi har det?

Hun forteller om godjenta som var raus med klemmene, som var høyt og lavt, som elsket å hoppe i sengen etter leggetid.

- Men om det er tøft for meg, er det enda vanskeligere for foreldrene.

Vil være i retten

Aud Helene Austegard fikk raskt rollen som familiens talsperson etter den meningsløse tragedien i Baneheia. Hvor mye hun vil tre fram under rettssaken, vet hun ennå ikke.

- Om jeg får mulighet, vil jeg være tilstede i retten. Det føles riktig. Rettssaken blir en måte å bearbeide det onde på.

- Ondskapen i verden, sier Aud Helene Austegard.

- Kan den forstås. Kan den forklares? Jeg tror ikke det.

Strengere straff

Sammen med blant andre sin søster, Stine Sofies mor Ada Sofie Austegard, er Aud Helene sentral i Stine Sofies stiftelse. Her jobber de etterlatte for økt fokus på barns trygghet, for heving av den nedre strafferammen for overgrep og drap, og for opprettelsen av et barne-Kripos.

- I gjennomsnitt straffes drap i Norge med ni års fengsel. Nedre strafferamme er seks år. Det er så lavt at man må kunne spørre om drap på et vis er legalisert og akseptert i dagens samfunn. Nedre strafferamme i svært alvorlige draps- og sedelighetssaker må økes, og det må bli slutt på at man slipper ut før straffen er sonet ferdig, sier Aud Helene Austegard.

Personlige minner

I et kjede rundt halsen har Aud Helene Austegard et smykke av gull. En gave fra Stine Sofies mor og et personlig minne om gulljenta.

60 pressefolk er ventet til Kristiansand og rettssaken mot Kristiansen og Andersen. Det er ingen tvil om at trykket vil bli stort.

Aud Helene Austegard titter ut av vinduet og ned på hovedgaten gjennom Evje. Hun veier ordene.

- Jeg gruer meg ikke til rettssaken. Den kan bli en måte å legge noe av det bak seg. I den grad man kan, bør og skal legge ting bak seg. Men jeg håper, håper inderlig og sterkt at pressen ikke formidler de groveste detaljene. Det er ting i denne saken som er så grufulle at det ikke bør snakkes om.

(NTB)

STOR SMERTE: Aud Helene Austegard er tanten til Stine Sofie Sørstrønen. Snart begynner rettssaken mot drapsmennene.