Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Ondskapens akse» er på Verdens Ende

Det er Frp-ordførere i alle de tre ferieperlene Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme. Ap-ordføreren i Horten omtaler de tre nabokommunene som «ondskapens akse».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VERDENS ENDE (Dagbladet): Hva er da mer naturlig enn å møte dem på Verdens Ende? Den karakteristiske fyrlykta på Tjømes sørpynt luter i silhuett mot en blygrå desemberhimmel. Strimer av sollys lager duse lys- og skyggevirkninger over bratte knauser og glatte svaberg i Vestfolds Bora Bora.

Tønsberg-ordfører Per Arne Olsen (43), Nøtterøy-ordfører Bjørn Kåre Sevik (51) og Tjøme-ordfører Per Hotvedt Nielsen (67) står i spissen for Frp-nettverket som har erobret ferieparadiset.

Snart bytter de vel ut fyrlykta med Frp\'s høyeste utmerkelse, Anders Langes fjøslykt ..?

Jordskjelvet

Det er de gamle partiene Høyre og Ap som tradisjonelt har hatt makta i Vestfold. Helt til det store politiske jordskjelvet rystet fylket som ofte kalles sørstatene:

Stortingets beslutning, støttet av Høyre og Ap lokalt, om at den såkalte Tønsbergpakka, en veiutbygging i to faser og til en kostnad på flere milliarder kroner, skulle finansieres med fem prosent statlige midler og 95 prosent bompenger.

Denne parodien på et spleiselag utløste et veritabelt folkeopprør i de tre kommunene som først og fremst blir berørt. Over valgnatta ble det politiske landskapet snudd opp ned. I Høyre-bastionene Tønsberg og Nøtterøy, og Ap-styrte Tjøme, forlot sinte bommotstandere Høyre og Ap i flokk og følge. Mange stemte Frp som er for vei, men mot bompenger. Noen stemte SV som er for bompenger, men mot vei. Og de aller mest rasende bommotstanderne hadde dannet egen liste som fikk fem representanter i Tønsberg og fem i Nøtterøy.

Utfordring

-  De som ble stemt inn på bomlista har stort sett bare til felles at de er mot hele Tønsbergpakka. I de aller fleste andre saker er de fullstendig uforutsigbare, sier Nøtterøy-ordfører Sevik.

Dette løpske lokaldemokratiet skal ferske Frp-ordførere i skjebnefellesskap ta grep om og forsøke å tøyle. Det er ingen liten utfordring.

Sevik, som har erfaring fra 12 år som varaordfører i Nøtterøy, innrømmer at det er krevende:

-  Vi forsøker jo å håndtere flere andre viktige saker for kommunen, men det er klart at bomsaken tar mye tid og ressurser. Den er fortsatt det altoverskyggende samtaleemnet blant folk og den saken media er desidert mest opptatt av, sier Sevik, som har valgteknisk samarbeid med Høyre og ellers søker vekslende flertall fra sak til sak.

Ertelysten

Noen har sagt at ordfører Seviks største seier til nå er at partiformann Carl I. Hagen har flyttet til Nøtterøy, eller «island of nuts», som den alltid ertelystne Tønsberg-ordfører Olsen bevisst kaller naboøya når han orienterer utenlandske gjester om byen og omegn.

Sevik understreker at det viktigste har vært å få kontroll over økonomien, selv om det har medført at 40 kommunale stillinger er kuttet, bl.a. innen skole, helse og omsorg.

-  Men vi bygger også et nytt sykehjem, så alt er ikke negativt. Og du kan selv sjekke hvem av Vestfold-kommunene som har styring på økonomien og hvem som ikke har det, sier han.

I Tønsberg har Frp et avklart flertallssamarbeid med Høyre og KrF.

-  Men vi står fritt i to viktige saker: I bompengesaken som vi er imot og har flertall sammen med SV og bomlista, og i arealpolitikken som dreier seg om sentrumsutvikling og bygging av boliger og næringsbygg. Der har vi flertall sammen med KrF og Ap, sier ordfører Olsen.

Bedre enn Os

Når det gjelder konkurranseutsetting sier Olsen at «vi var forbi Os før vi starta» styringen av byen. Også han trekker fram at økonomisk kontroll er grunnleggende. Olsen har lagt fram et budsjett for 2005 uten nedskjæringer.

En av bånnplankene i Tønsbergs økonomi er byens «oljefond», Avkastningsfondet på nesten 800 millioner kroner som kommer fra salg av grunneiendommer og kraftaksjer.

For ordfører Per Hotvedt Nielsen på Tjøme har læringskurven vært bratt. 67-åringen fra Asker som har drevet dyrebutikk i Tønsberg i 20 år, hadde null praktisk politisk erfaring da han ble ordfører i fjor høst.

-  Jeg har alltid vært politisk interessert og engasjert, men aldri aktiv, forteller Hotvedt Nielsen - som var nabo av Anders Lange i Asker hvor de to hundevennene ofte møttes til en prat mens de luftet bikkjene sine.

Hotvedt Nielsens første oppgave som ordfører var å hindre at kommunens største arbeidsplass, nest etter kommunen selv, radarstasjonen på Mågerø, ble flyttet til Rygge. Det lyktes.

Strandsonen

-  Og nå får Kysthotellet og Rica Havna og gud og hvermann bygge helt ned i fjæresteinene?

-  Langt ifra. De to du nevnte først, får bygge, men ellers er vi forsiktige med å bygge ned strandsonen for den er det største aktivum vi har å tilby turistene, sier han.

De tre Frp-ordførerne er varsomme med store ord om hva samarbeid mellom Frp og Høyre på lokalplanet kan bety for et rikspolitisk samarbeid.

-  Alle parter kan ha noe å lære. Frp sentralt kan lære seg mer tålmodighet og vise mer overbærenhet og storsinn, mener Olsen, som tidligere var leder av sekretariatet i Frp\'s stortingsgruppe. Han regnes som en som står Carl I. Hagen nær.

-  Rikspolitikken og det vi driver med er som to forskjellige verdener. Det er en helt annen retorikk på riksplanet. Her hos oss er vi saksorientert og praktisk innrettet, sier Sevik. Betegnelsen «ondskapens akse» tar de med godt humør. Særlig Per Arne Olsen nevner det ofte for å komme eventuell mobbing i forkjøpet. -  Det ble sagt i spøk, men også for at folk skulle grøsse litt, mener han.

Ap-ordfører i Horten, Nils Henning Hotvedt, som brukte uttrykket første gang, sier at replikken falt i en spesiell sammenheng like etter kommunevalget.

-  Men jeg vil sterkt understreke at jeg og Horten samarbeider meget godt med både Per Arne Olsen og ordførerne i Nøtterøy og Tjøme. Sjefredaktør Marit Haukom i Tønsbergs Blad som har vært for bompenger og fått mye pepper, gir denne attesten til Frp-erne i fylket:

-  Frp-folk i Vestfold er alminnelige, arbeidsomme, hyggelige mennesker. I Vestfold har Frp alltid stått for traust borgerlig politikk med lite sirkus og ekstremisme, og få tullinger.

SKUMMEL TRIO? Det kunne vært fristende å framstille Frp-ordførerne i Tønsberg, Nøtterøy og Tjøme som lokalpolitikkens svar på «the good, the bad and the ugly». Men ordførerkollegaen deres i Horten har tatt det store grøsset helt ut og omtalt dem som «ondskapens akse». Her er de på Verdens Ende. Fra venstre Per Arne Olsen, Tønsberg, Bjørn Kåre Sevik, Nøtterøy, og Per Hotvedt Nielsen, Tjøme.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media