UTLEIEFIASKO: Leilighetseierne på Ilsetra på Hafjell har sett verdiene stupe, og vil legge ned Buchardt-hotellet. Foto: Hentet fra hotellets nettside, ilsetra.no.
UTLEIEFIASKO: Leilighetseierne på Ilsetra på Hafjell har sett verdiene stupe, og vil legge ned Buchardt-hotellet. Foto: Hentet fra hotellets nettside, ilsetra.no.Vis mer

Ondt blod på Hafjell: Raser mot kjendisinvestor Buchardt – leiligheter har stupt i verdi

Hytteidyllen sprekker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Alt ble revet bort på en helg da 48 leiligheter i Arthur og sønnen Anders Buchardts fjelleventyr Ilsetra på Hafjelltoppen ble lagt ut for salg i 2004, skriver Finansavisen.

Men stemningen har surnet.

Verdiene har stupt

Leilighetseierne har sett verdiene stupe. Leiligheter som kostet 1,2-1,3 millioner omsettes nå så lavt som 700.000 kroner. Salgssummer over 900.000 kroner er ifølge avisen vanskelig å oppnå, selv etter et oppsving i fjellhyttemarkedet.

Leilighetene fulgte med utleieklausul, der eierne hadde eksklusive perioder i jul, nyttår og påske, samt to måneder om sommeren.

Resten av året kunne hotellet leie ut leilighetene. 40 prosent av inntektene skulle gå til eierne, noe som skulle rekke til å betjene et felleslån på én million per kjøper.

Slik ble det aldri, skriver Finansavisen.

- Kjøperne ble forespeilet leieinntekter på 2,5 millioner tilbake i 2004, hvilket tilsvarer 3,25 millioner kroner i dag. Reelt sett har leieinntektene ikke vært høyere enn 1,3-1,4 millioner kroner, sier Øyvind Sletten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FAR: Arthur Buchardt. Foto: Håkon Sæbø/Finansavisen.
FAR: Arthur Buchardt. Foto: Håkon Sæbø/Finansavisen. Vis mer

- En utrolig dårlig deal

Forretningsadvokaten og styrelederen for Sameiet Ilsetra Leilighetshotell viser til regnskapene, men også at leilighetene trenger oppussing.

- Hvis leilighetseierne får regningen, vil de både være bank for hotellet, og få negativ kontantstrøm uten å få brukt leilighetene særlig selv. Det er en utrolig dårlig deal, sier han til avisen.

Sletten mener markedet skyr utleieplikten.

- Vi mener den kun fører til tap, og prøver å få Buchardt med på å løse opp i leiekontraktene og kjøpe ut hotellet. Utleieplikten er evigvarende, sier han.

- Vi vil legge ned hotellet og bruke fellesarealene selv, evt. omdisponere dem, føyer Sletten til overfor Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SØNN: Anders Buchardt. Foto: Jørgen Hyvang/Finansavisen.
SØNN: Anders Buchardt. Foto: Jørgen Hyvang/Finansavisen. Vis mer

Buchardt har lite å si

Ifølge styrelederen går arbeidet med å finne en ny modell tregt fordi Buchardt er unnvikende.

- Vi pleier ikke å diskutere leiekontrakter med våre leietakere gjennom avisen - hverken om vi er fornøyd eller mindre fornøyd, svarer en lite snakkesalig Anders Buchardt på avisens spørsmål om misnøyen blant leilighetseierne på Ilsetra.

- I dette spesifikke leieforholdet er dog rollene snudd, og det er vi som er leietaker. Vi har leid disse enhetene i mer enn 12 år nå, og gjennom alle disse årene har vi hatt en god dialog med styret som representerer utleierne, legger han til.

I tillegg til Buchardt har Sletten og leilighetseierne ifølge Finansavisen også politikerne imot seg. De må overbevises om at det er akseptabelt å omregulere varme senger til kalde.

Andre økonominyheter:
- Denne boliggrafen er sommerens styggeste
- Våre roboter skal gi deg virkelig gode råd