Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ondt blod ryster NATO

Alliansen kan ikke en gang enes om å hjelpe en av sine egne medlemmer som er truet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NATO har vært rystet av store uenigheter før, og organisasjonen har vist at den klarer å ta vanskelige avgjørelser bemerkelsesverdig fort, skriver BBCs Jonathan Marcus.

Men det som skjedde i dag var noe helt nytt.

NATO skulle ta stilling til om alliansen i en krisesituasjon skulle hjelpe medlemslandet Tyrkia med antiluftraketter, overvåkingsfly og styrker til å bekjempe kjemisk og biologisk krigføring.

Men Belgia og Frankrike la ned veto i dag tidlig.

Og Tyrkia svarte med å be om formelle samtaler med sine NATO-allierte om forsvar av sitt territorium i tilfelle krig mot Irak.

Denne konflikten skiller seg markant fra de alliansen har gjennomlevd tidligere.

BBCs forsvarsekspert skriver at det ikke handler om å sende tropper til Tyrkia, men bare forberedende planlegging av hva NATO må gjøre det dersom en krig skulle true.

Disse styrkene vil ikke bli involvert i noen krig mot Irak, men skal forsvare tyrkisk territorium og luftrom mot mulige angrep fra Irak.

Det handler om den tyske motstanden mot USAs politikk overfor Irak. Landet har valgt å tvinge denne uenigheten fram til å bli den viktigste innad i NATO. Dette vil få alvorlige konsekvenser, mener BBCs ekspert.

Rent praktisk vil Tyrkia fremdeles bli forsvart, om nødvendig av USA alene. I tillegg har Nederland allerede sagt at de vil sende Patriot-raketter til Tyrkia.

Men krangelen mellom Tyskland/Frankrike og USA vil påvirke hele alliansens framtid, skriver BBC-eksperten.

Sannheten er at NATO ikke en gang kan enes om å hjelpe en av sine egne medlemmer som kan bli truet. Det er jo det alliansen er til for, skriver Marcus.

Forsker Espen Barth Eide ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), mener også at det som har skjedd i helgen er et uttrykk for dyp uenighet om hvilken rolle forsvarsalliansen skal ha.

- Hvis NATO skal være relevant for USA, må alliansen påta seg en mer global identitet, og gi støtte til de store amerikanske slagene i Midtøsten og andre steder utenfor NATOs område, sier Eide til NTB.

Han mener at NATO etter hvert kan bli stående på sidelinjen som følge av indre motsetninger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling