Onkel forsto ikke at millionene han forvaltet for nevøene var fra kriminell virksomhet

Saken mot de norskamerikanske brødrene ble rullet opp av FBI.

SAMTALE:Siktede 65-åring i samtale med sin forsvarer Ole Devold ette fengslingsmøtet i Aust-Agder Tingrett. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
SAMTALE:Siktede 65-åring i samtale med sin forsvarer Ole Devold ette fengslingsmøtet i Aust-Agder Tingrett. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Onkelen, som er siktet for grovt heleri, skal ha forvaltet mer enn 20 millioner kroner for nevøene. Han nektet både straffskyld, og motsatte seg varetektsfengsling, da ha møtte i Aust-Agder tingrett i dag.

I alt to familiemedlemmer av brødrene, begge fra Tvedestrand, er siktet for grovt heleri. Onkelen og en 63 år gammel kvinne. Det er foreløpig ikke tatt stilling til om kvinnen skal varetektsfengsles. Brødrene (40 og 42) er varetektsfengslet henholdsvis i USA og Norge i en sak som ble rullet opp av FBI.

Politiet har begjært onkelen varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud av frykt for bevisforspillelse. Dommer Ole Gjermund Meland vil komme med dommen senere i dag.

- Er ikke dette uvanlig strengt?

- Jo, det er svært strengt. Vanligvis er det to uker med brev og besøksforbud, hvis en tenker på dette med bevisforspillelse, sier siktedes advokat, Ole Devold.

«Monkey business» - Har din klient opptrådt naivt?

- Jeg vil ikke kommentere det, men jeg kan si at dette er nevøer som han har kjent fra de var barn, og omtaler som kjekke. Han har vært og sett virksomhetene deres med egne øyne. På den bakgrunn har han ikke hatt mistanke om «monkey business», forteller advokat Ole Devold.

Advokaten er ellers ytterst sparsom med kommentarer til saken. Men erkjenner at dette er en påkjenning for klienten, som har hatt sentrale stillinger i norsk industriliv. Og som i dag har viktige roller i næringslivet, og kjent som en seriøs person i Tvedestrand.

Pengestrømmen Politiet legger til grunn i sin etterforskning av de to i fra Tvedestrand, at de har hatt betydelige beløp til forvaltning. Beløp det ikke kan gjøres tilstrekkelig rede for.

På spørsmål til aktor Leif Aleksandersen om ikke det burde være enkelt for politiet å følge pengestrømmen, siden dette er forvaltet via finansinstitusjoner, svarer han.

- Ja, det burde det naturligvis være.

Han vil imidlertid ikke si mer om dette nå.

Retten valgte denne gangen å la fengslingsmøtet gå for åpne dører. Det er imidlertid referatforbud fra fengslingsmøter.

BEVISENE: Etterforsker Trond Langeland og aktor Leif Aleksandersen snakket sammen om bevisene før fengslingsmøtet i Aust-Agder Tingrett. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
BEVISENE: Etterforsker Trond Langeland og aktor Leif Aleksandersen snakket sammen om bevisene før fengslingsmøtet i Aust-Agder Tingrett. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer