Onkel ser deg

Når du reiser med SAS, får USA vite alt om deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske myndigheter har nemlig innsyn i SAS' reservasjonssystem. Det fikk de etter at EU-kommisjonen og USA i mai underskrev en avtale om utlevering av såkalte Passenger Name Records, PNR.

Som følge av avtalen kan amerikanerne hente ut omfattende opplysninger om alle som reiser til USA med europeiske flyselskaper, skriver

Politiken

.

Tidligere fikk USA kun informasjon som navn, kjønn og pass- og dokumentopplysninger. Nå kan de for eksempel få ulevert opplysninger om reservasjonsdato, adresse, hvem som betaler og hvordan, kontakttelefonnummer, rutebeskrivelse og tidligere reisemønster for stamkunder.

Frykter misbruk

USA har ønsket å skaffe seg disse opplysningene for å bruke dem i kampen mot terror.

Nå går Europaparlamentet hardt ut mot dette virkemiddelet i terrorkampen. De frykter at uskyldige europeere som reiser til USA, kan bli avvist ved ankomst og måtte fly hjem for egen regning. Parlamentarikerne frykter at man i verste fall kan bli sperret inne.

- Det er helt uakseptabelt at europeiske borgere kan bli stoppet grensen og sendt hjem, uten å vite hvorfor eller uten å kunne gjøre noe med det, sa parlamentets pressetalsmann, Danny de Pape.

Ifølge de Pape skal flere europeere allerede ha opplevd å bli returnert.

- En trussel mot personvernet

Europaparlamentet hevder at avtalen er i strid med den europeiske persondataloven og peker dessuten på det knytter seg en rekke usikkerhetsmomenter til avtalen. For eksempel at det ikke er på det rene om amerikanerne kan levere ut opplysningene til en tredje part. Til slutt mener parlamentet at det er uakseptabelt at USA har lov til å gjemme opplysningene i tre og et halvt år.

Et flertall i europaparlamentet har nå gått inn for å få avtalen annullert. Dette er det imidlertid opp til kommisjonen å avgjøre, siden parlamentet kun har en rådgivende rolle i slike saker.

SÅ LANGT, MEN IKKE LENGER: Det kan bli virkeligheten for mange europeere som ankommer Miami International Airport (bildet) eller andre amerikanske flyplasser, frykter Europaparlamentet.