- Onkel skjøt søstera mi

- Pappa hadde sagt han skulle skyte søstera mi med 30 skudd fordi hun ikke hørte på hva han sa, fordi hun ødela familiens rykte. Men jeg har aldri sett henne gjøre noe galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med tårer i øynene sto Sara (20), søsteren til drepte Hanah (19), i retten i Stockholm. Hanah var blitt «for svensk». Faren, bestefaren og tre onkler avsa dødsdommen over henne.

Torsdag begynte rettssaken mot to onkler som er bosatt i Sverige. Sara, som var øyenvitne til drapet i byen Dhouk i det kurdiskstyrte Nord-Irak, er selv truet på livet av familien etter at hun rett etter drapet ringte svensk politi og greide å rømme. Hun bor på hemmelig sted og har to politifolk som livvakter i retten.

Faren i Nord-Irak

Det er onkelen på 37 år som er tiltalt for å ha avfyrt skuddene som drepte Hanah. Den andre onkelen (49) er tiltalt for medvirkning, sammen med faren. Faren oppholder seg i Nord-Irak, men har i et brev sagt at det var han som skjøt Hanah. Det tror ikke svensk politi på.

- Jeg kommer til å stå hele livet og si at det var han. Han vet selv at han myrdet henne, sa Sara i retten og pekte ut sin 37-årige onkel som morderen.

Hun har stadige mareritt om hva som skjedde i familiens hus 24. juni 1999. De to søstrene holdt på å vaske da faren og to onkler kom inn av døra.

To skudd

- En av onklene mine gikk opp i andre etasje, der søstera mi var. Siden hørte jeg noen som skrek, før det ble avfyrt to skudd. Jeg prøvde å løpe opp trappa, men ble dradd i håret og slått, fortalte Sara i retten.

OFFERET: Den kurdiske 19-åringen Hanah ble drept fordi hun var «for svensk».
OFFERET: Den kurdiske 19-åringen Hanah ble drept fordi hun var «for svensk». Vis mer

Onkelen kom ned og sa at Hanah hadde tatt livet av seg. Det trodde ikke Sara på.

- Til slutt klarte jeg å komme opp i andre etasje. Der fikk jeg øye på Hanah som lå i en blodpøl. Hun fortalte at onkelen min hadde skutt henne, og ba meg om å følge henne til legen. Jeg ropte på mamma, og sammen støttet vi henne ned trappa. Nederst i trappa falt hun mot veggen, forklarte Sara.

Det var da onkelen fullførte sin ugjerning. Mens Sara tre ganger forsøkte å stanse ham, satte onkelen pistolen mot Hanahs tinning og fyrte av det dødelige skuddet.

- Jeg så hvordan blodet rant fra munnen og ørene hennes, sa Sara i retten.

Kalt «hore»

- Jeg ble mishandlet hver dag. Brødrene mine slo meg i hodet til jeg fikk en hjerneskade. Lillebroren min sa han skulle ta en kniv og stikke den i ryggen min. De slo og spottet meg og kalte meg hore, sa Sara.

Hun vil for alltid være stemplet av familien, men vil ha sine onkler fengslet for drapet i Kurdistan. I retten fortalte hun at hun skal fortsette å kjempe for sin døde søster resten av livet.

- Jeg har ingen framtid, for jeg vet at de er etter meg. De kommer til å få tak i meg når som helst. Men jeg er ikke redd dem. Det finnes en Gud jeg kan stole på, sa den 20-årige kurdiske jenta.

OFFERET: Den kurdiske 19-åringen Hanah ble drept fordi hun var «for svensk».
UTPEKT: Sara utpekte onkelen som drapsmann.Foto: POLITIET I SVERIGE