Onkelen hennes var en av Norges verste torpedoer. Så skulle de bli kjent

Trond Einar Frednes (40) er drapsdømt og var blant Norges farligste forbrytere. Slik gikk det da niesa Ane Muladal skulle prøve å forstå ham.

«MIN ONKEL - TORPEDOEN»: Trond Einar Frednes (40) er drapsdømt og var blant Norges farligste forbrytere. Slik gikk det da niesa Ane Muladal skulle prøve å forstå ham. Video: Ørjan Ryland. Klipp med tillatelse fra NRK Vis mer Vis mer

Trond Einar Frednes er blitt ansett som en av Norges mest beryktede torpedoer og voldsforbrytere.

For Dagblad-journalist Ane Muladal (28) er han imidlertid også en onkel hun aldri har kjent. Før nå.

I dokumentaren «Innafor - Min onkel - torpedoen» som sendes på NRK i disse dager og har TV-premiere tirsdag, følges det første møtet mellom de to fra fengselet i Skien.

VOLDSDØMT: Frednes tok tatoveringen i ansiktet for å forsøke å skaffe alibi da han var på rømmen. På tross av flere forsøk på bli lovlydig, har han havnet på kant med loven over ti ganger. Det forsøkte Ane Muladal å finne ut mer av. Foto: Sigrid Winther / NRK
VOLDSDØMT: Frednes tok tatoveringen i ansiktet for å forsøke å skaffe alibi da han var på rømmen. På tross av flere forsøk på bli lovlydig, har han havnet på kant med loven over ti ganger. Det forsøkte Ane Muladal å finne ut mer av. Foto: Sigrid Winther / NRK Vis mer

Vilt liv

I løpet av den drøye timelange dokumentaren forsøker hun å bli kjent med sin beryktede onkel og ikke minst hvorfor livet hans ble som det ble.

- Jeg skulle ønske livet mitt var annerledes og at denne dokumentaren handlet om noe helt annet, men slik er det ikke blitt. Det er viktig for pårørende til innsatte at jeg kan vise et menneskelig bilde. Jeg tror ikke så mange andre hadde klart å få det innblikket i denne verdenen like ærlig som Ane har klart, sier Trond Einar Frednes til Dagbladet på telefon fra Ringerike fengsel.

I FENGSELET: Ane Muladal besøkte Trond Einar Frednes fire ganger i fengsel. Foto: Sigrid Winther / NRK
I FENGSELET: Ane Muladal besøkte Trond Einar Frednes fire ganger i fengsel. Foto: Sigrid Winther / NRK Vis mer

Innspillingen av dokumentaren har pågått siden i fjor våres. Før den tid ble Trond Einar Frednes som en av flere i 2003 dømt til ti års fengsel for drapet på gjengmedlemmet Zia Anwar.

Han er til sammen domfelt ti ganger og ble sett på som en kynisk drapsmann. I 2015 ga Larvik-mannen ut boka «Badboy» sammen med forfatter Jørn Lier Horst.

Ukjent onkel

Frednes hadde bestemt seg for å bli lovlydig og hjelpe andre kriminelle, men i fjor ble han dømt til tre års fengsel for vold og kidnapping. For Ane Muladal var han farens halvbror hun bare hadde hørt om.

- Se for deg at det var din onkel du ikke kjente. Så fant du ut at han var straffedømt flere ganger. Han har vært i bevisstheten min, men ikke som en stor del av livet. Det føltes veldig fjernt i starten, men nå er vi mye tettere. Han har levd i en verden jeg ikke har forutsetninger for å forstå. Den virkelighetskrasjen er veldig rar. Jeg setter stor pris på at han slapp meg inn i hans verden. Det er modig, sier Ane Muladal

Da hun sist besøkte onkelen i fjor høst satt han på åpen soning på Bastøy. Så ble han konfrontert med en ny voldssiktelse for et tidligere forhold og opplyst om at han skulle flyttes til et høyrisikofengsel.

Da slo han til en fengselsansatt og forsøkte å komme seg unna, skriver Østlands-Posten. Nå sitter han bak murene i Ringerike fengsel med den nye siktelsen under etterforskning.

- Jeg er blitt glad i Ane

I samtalene med sin niese, forsøkte han å vise sin beste side. Slik han vil at omverdenen skal se ham

- Folk er redde for å bli glad i sånne som oss, i tilfelle vi sårer dem. Men vi er alltid her, selv om vi har gjort noe galt. Jeg er blitt veldig glad i Ane i denne prosessen, og vi har snakket mye i telefonen uten kamera. Jeg ser at vi er i familie, sier Frednes til Dagbladet.

Muladal har jobbet lenge med prosjektet, der hun er en sentral del av fortellingen som både journalist og niese.

- Det første møtet var helt absurd. Jeg var skikkelig nervøs og veldig spent, og ante ikke hva jeg gikk til. Jeg lurte på om det hadde klikka for meg, at jeg i det hele tatt har gjort det her, men jeg var veldig trigga av nysgjerrigheten og hoppa i det, sier hun.

- På smertegrensa

Hun sier hun har blandede følelser etter dokumentaren. Onkelen har levd omkring 13 år av sitt voksne liv i fengsel og har selv beskrevet grusomme voldshandlinger.

- Men hvis ikke jeg kan snakke om det, så må det være utrolig vanskelig for barn som for eksempel har en pappa i fengsel.

Hun beskriver møtene og prosjektet som en påkjenning hun ikke vil gå gjennom igjen.

- Dokumentaren er blitt tettere og mer personlig enn jeg kunne se for meg. Jeg står for produktet jeg har laget, men vil ikke gjøre mer av det. Jeg er kjørt, og det var akkurat på smertegrensa av hva jeg kunne tåle av personlige ting. Man blir litt sprø av det, sier Muladal.

PS: Ane Muladal er ansatt som journalist i Dagbladet, men var i permisjon da hun laget dokumentaren for NRK.