SINTE: Palestinere under en protest i Betlehem tirsdag. USAs president Donald Trump har varslet at han vil flytte USAs ambassade til Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpix
SINTE: Palestinere under en protest i Betlehem tirsdag. USAs president Donald Trump har varslet at han vil flytte USAs ambassade til Jerusalem. Foto: Mahmoud Illean / AP / NTB scanpixVis mer

Onsdag anerkjenner Trump Jerusalem som Israels hovedstad. Palestinere varsler «tre dager med raseri»

Det ventes protester i kjølvannet av president Donald Trumps avgjørelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under valgkampen lovet Donald Trump å anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, og han lovet også å flytte den amerikanske ambassaden dit.

Så langt i Trumps presidentskap har det altså ikke skjedd, men den siste uka har ryktene tiltatt i styrke.

Offentliggjøring onsdag

Nå skriver en rekke amerikanske medier, deriblant Washington Post, at Donald Trump vil anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad onsdag, et trekk som vil bryte med USAs utenrikspolitikk de siste tiårene.

Avisa skriver at Trump vil komme med kunngjøringen under en tale klokka 13 i Washington.

Samtidig vil han flytte den amerikanske ambassaden til byen, men vil utsette selve flyttingen i seks måneder. Ambassaden ligger nå i Tel Aviv.

Det som gjør flyttingen kontroversiell er at både Israel og Palestina anser Jerusalem som sin hovedstad.

Israel okkuperte Øst-Jerusalem i 1967, og har seinere annektert området og gjort krav på Jerusalem som sin «evige og udelelige hovedstad», til protester fra palestinerne og resten av verden. FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd tilbaketrekking.

Ingen land har per dags dato en ambassade i Jerusalem. Den internasjonale enigheten har så langt vært at byens status bør avgjøres gjennom en fredsavtale mellom israelerne og palestinerne.

Flere frykter nå at avgjørelsen kan ødelegge for mulighetene til å komme til en fredsavtale. Tjenestemenn ved Det hvite hus sier at avgjørelsen er fullbyrdelsen av Trumps valgløfte, men at det ikke rokker ved andre aspekter av USAs Midtøsten-politikk.

Trump skal blant annet støtte en tostatsløsning, dersom det er det de to partene blir enige om.

Har fått advarsler

Avgjørelsen fra Trump kommer også til tross for kraftig advarsler, både fra utenriksdepartementet, EU og nære allierte i Midtøsten.

Tirsdag skal Trump ha informert partene i regionen på tirsdag, deriblant den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

- Vår president sa: «Det finnes ingenting som kan gjøre opp for Jerusalem», sier Nabil Shaath, rådgiver Abbas.

Abbas skal ha sagt til Trump at han «ikke vil akseptere det» og at Trump «gjør akkurat som ekstremistene ønsker».

Ifølge Shaath skal Trump «bare ha sagt at han måtte gjøre det».

Avgjørelsen vil ikke bli godt mottatt blant palestinerne. Palestinske grupper på Vestbredden varsler «tre dager med raseri» som protest, skriver Haaretz.

Flere palestinske grupper varsler omfattende protester fra onsdag til søndag. Varselet har fått Israel til å skjerpe sikkerheten.

Palestinske ledere sier planlagte demonstrasjoner mot flytteplanene har støtte hos de palestinske selvstyremyndighetene. Jamal Mahisan i Fatahs sentralkomité sier til avisa at Trumps planer vil oppildne palestinere og sende dem ut i gatene i raseri.

- Det palestinske folket vet å beskytte sine rettigheter, og vi snakker nå sammen om hva vi skal foreta oss de neste dagene, sier Mahisan.

Ambassader og konsulater

Det israelske forsvaret forbereder seg på demonstrasjonene og gjør vurderinger basert på etterretningsopplysninger om hva selvstyremyndighetene og de ulike gruppene vil foreta seg.

Det meste av aktiviteten er ventet å skje i bysentra og i nærheten av amerikanske ambassader og konsulater.

Den største demonstrasjonen er planlagt torsdag formiddag i Ramallah. Det er ventet at folk vil komme fra hele Vestbredden til byen for å delta i marsjen. En større demonstrasjon planlegges også onsdag i Jenin.

Flere tusen politifolk

Forsvaret setter inn ekstra personell ved kjente steder der soldater og palestinere kan komme i kontakt og der det kan oppsto konfrontasjoner. Ytterligere forsterkninger vil bli utplassert basert på løpende vurderinger av hvordan situasjonen utvikler seg.

Også politiet forbereder seg, først og fremst med forsterkninger i Tel Aviv og Jerusalem. Det er ventet at flere tusen politifolk vil være i tjeneste i Jerusalem. Den største frykten er angrep utført av enkeltpersoner ulike steder i byen.

(Dagbladet/NTB)