Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Onsdag ble det inngått budsjettavtale. Likevel får Trump krisa han «ba om»

Det kan blir en ny «shutdown» i USA, akkurat som Trump tok til orde for tidligere denne uka.

BUDSJETTAVTALE: Det kan gå mot en ny «shutdown» i USA, noe Donald Trump faktisk tok til orde for tidligere denne uka. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB scanpix
BUDSJETTAVTALE: Det kan gå mot en ny «shutdown» i USA, noe Donald Trump faktisk tok til orde for tidligere denne uka. Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SISTE: Det blir en ny «shutdown», i alle fall en kort en. Kongressen har ikke rukket å stemme gjennom ny budsjettavtale innen tidsfristen. En avstemning er planlagt til tidlig fredag morgen, skriver Washington Post.

(Dagbladet): Det er kun noen ganske få uker siden at offentlige etater i USA måtte stenge ned, ettersom demokratene og republikanerne ikke klarte å komme til en enighet om budsjettet.

Etter noen få dager klarte de riktignok å komme til en midlertidig enighet, men innen midnatt torsdag lokal tid måtte de ha på plass en ny løsning. Det ble de ikke, og de bestemte seg for å ta en pause fram til kl.00.01 natt til fredag.

Har avtale, men …

Onsdag bekreftet Senatets flertallsleder, republikaneren Mitch McConnell, at demokratene og republikanerne er enige om et omfattende toårig budsjett for å finansiere statsapparatet.

Budsjettavtalen har en totalramme på 400 milliarder dollar. Den innebærer en betydelig økning i forsvarsbudsjettet, samt i budsjettene til ulike offentlige tjenester i USA. Til sammen økes disse budsjettene med rundt 300 milliarder dollar.

Men selv om det tilsynelatende er enighet, blir det altså en «shutdown». Det hvite hus ba allerede torsdag kveld, flere timer før tidsfristen, de offentlige etatene om å forberede seg på en ny «shutdown».

En av de viktigste grunnene til at det ble en ny «shutdown», som vil si å stenge all ikke-essensiell statlig virksomhet i USA, er tidsperspektivet. Kongressen rakk det rett og slett ikke.

Den nye budsjettavtalen blir angrepet fra både høyre- og venstresiden i Representantenes hus og fra den konservative republikanske senatoren Rand Paul.

Han er nemlig bekymret for budsjettunderskuddet, og benyttet seg torsdag av en regel i Senatet som gir senatorer mulighet til å senke farten på saksbehandlingen.

Han ønsket nemlig en avstemning for å demonstrere hvordan den nye budsjettavtalen bryter med tidligere løfter om å tøyle pengebruken.

- Jeg kan ærlig talt ikke se den andre veien, bare fordi mitt parti nå medvirker til underskuddet, sier Paul, ifølge Washington Post.

Republikaneren langet så ut mot senatorer både på høyre- og venstresiden, anklaget alle for å medvirke til budsjettunderskuddet, mens landet «fortsetter med å finne nye, meningsløse kriger å kjempe». Samtidig mente Paul at de en dag måtte ta kostnadene for det, muligens i form av et børskrakk.

Det haster

Lederne i Senatet varlikevel trygge på at de skal klare å dra i land en enighet, men selve avstemningen ble altså utsatt til fredag, noe som vil si at offentlige etater kan måtte stenge ned. I alle fall for en liten stund.

I Representantenes hus er det også opprørsstemning. Demokratenes leder, Nancy Pelosi, er opprørt for at budsjettavtalen ikke har funnet en løsning på DACA-programmet.

800 000 unge innvandrere fikk midlertidig opphold under ordningen som Barack Obama fikk gjennom, men som ble opphevet av Trumps administrasjon i fjor høst. Det haster med å finne en løsning på dette, og Pelosi mener at den løsningen burde være en del av budsjettavtalen.

Hun sa tidligere i uka at hun ikke kom til å oppfordre demokrater i Representantenes hus til å stemme mot budsjettavtalen, selv om hun ville gjøre det selv, men nå ser det ut til at pipa har fått en annen lyd.

Under et lukket møte blant demokratene i Representantenes hus skal Pelosi ha sagt:

«Vi har et øyeblikk. De har ikke alle stemmene. Alle her burde bruke det overtaket. Det er dette vi tror på».

Onsdag satte den samme Pelosi talerekord i Representantenes hus da hun brukte åtte timer for å argumentere mot budsjettavtalen.

Hun begrunnet også i talen sin motstand med at avtalen ikke innebærer en juridisk løsning som beskytter immigrantene som har kommet til USA gjennom DACA-programmet.

- Ungdommen er vår framtid, og disse drømmerne er en del av det. De har blitt beriket av vårt storartede land. Vår bønn er at vi ærer verdiene til våre grunnleggere, sa Pelosi.

At Kongressen ikke fikk på plass den nye avtalen før midnatt torsdag lokal tid, fører potensielt til at flere hundre tusen offentlige ansatte sendes hjem fra jobb uten lønn og flere etater stenges ned.

Det var noe president Donald Trump faktisk tok til orde for tidligere denne uka.

- Hvis vi ikke får endret den amerikanske immigrasjonsloven, så stenger vi bare ned. Det er det verdt for landet vårt. Jeg ville frydet meg over en nedstengning hvis det ikke blir ordnet opp i disse greiene, sa Trump.

Og det kan altså gå troll i ord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!