GIR IKKE OPP: Reoublikaneren Roy Moore nekter å erkjenne valgnederlaget, og skriver i en epost til sine tilhengere at kampen ikke er over. Foto: AP Photo / Mike Stewart / NTB scanpix
GIR IKKE OPP: Reoublikaneren Roy Moore nekter å erkjenne valgnederlaget, og skriver i en epost til sine tilhengere at kampen ikke er over. Foto: AP Photo / Mike Stewart / NTB scanpixVis mer

Onsdag gikk skandalepolitikeren på historisk valgnederlag, men han gir seg ikke: - Kampen er ikke over

Men president Donald Trump ber Roy Moore erkjenne valgnederlaget.

(Dagbladet): Etter flere måneder med overgrepsanklager fikk den omstridte republikanske senatorkandidaten Roy Moore tirsdag velgernes dom.

Historisk nederlag

Og dommen var klar: Han gikk på et historisk valgnederlag. I en stat som regnes som sikker for Republikanerne, måtte Moore se seg slått av demokraten Doug Jones.

Da 99 prosent av stemmene var talt opp hadde Jones vunnet valget med 49,6 prosent av stemmene, mens Moore fikk en oppslutning på 48,7 prosent. Og det i en stat der demokratene ikke har vunnet på 25 år, og der Donald Trump for et drøy år siden fikk 63 prosent av stemmene.

Donald Trump var også raskt ute med å gratulere Doug Jones med seieren.

«Gratulerer til Doug Jones etter en hardt tilkjempet seier. «Write-ins» utgjorde en stor faktor, men en seier er en seier», skrev Trump, som med «write-ins» siktet til alternativet amerikanerne har under valg, der de i stedet for å krysse av for en av kandidatene kan skrive på et navn selv.

Over 1,7 prosent valgte dette alternativet under tirsdagens valg.

- Kampen er ikke over

Men selv om presidenten var raskt ute med gratulasjonene til demokraten Jones, så det ikke ut til at Moore ville erkjenne valgnederlaget.

- Vi vet at Gud alltid har kontroll. Men vet dere, noe av problemet med denne valgkampen har vært at vi har blitt framstilt i et feilaktig og ufordelaktig lys, sa Moore til sine tilhengere etter at resultatet var klart.

Moore har som nevnt fått en rekke overgrepsanklager mot seg i valgkampen, anklager han har kategorisk avvist.

Nå har det altså gått noen dager siden valgresultatet ble kjent, men Moore nekter fremdeles å erkjenne nederlaget, skriver nyhetsbyrået AP.

I en epost til sine tilhengere, der han ber om penger til sitt «valgintegritetsfond», sånn at han kan etterforsker påstander om valgfusk, er meldingen krystallklar.

«Jeg vil også fortelle dere at kampen IKKE ER OVER», skriver Moore.

Ifølge ham gjenstår det å telle noen stemmer, blant annet noen fra personer i militæret. I tillegg hevder Moore at hans valgkampanje samler sammen rapporter om «en rekke tilfeller av valgjuks», som de vil sende til staten Alabama.

BIBEL-SVERGING: CNN's Jake Tapper diskuterer bibel-sverging med Roy Moore's kampanjetalsmann Ted Crockett. Video: CNN Vis mer

Alabamas statssekretær John Merrill sier det er usannsynlig at de gjenværende stemmene vil gjøre noe utslag, og det vil heller ikke utløse en omtelling, som Moore har tatt til orde for.

Staten har etterforsket påstander om valgjuks, men ifølge Merrill har de ikke funnet bevis for at det har funnet sted.

Fredag ba også Donald Trump valgtaperen Moore om å se sannheten i øynene. Han mener Moore bør erkjenne nederlaget.

- Jeg synes han burde det. Han prøvde, sa Trump på vei ut av Det hvite hus, ifølge Washington Post.

Fikk ikke Trump-støtte

Kanskje tar ikke Trump Moores nederlag så tungt, for presidenten støttet opprinnelig Moores republikanske motkandidat, Luthor Strange.

Moores stahet, samt hans ekstreme standpunkt i verdispørsmål, er blant grunnene til at den sterkt religiøse kandidaten ikke fikk Trumps støtte i det republikanske primærvalget.

Moore har nemlig gjort seg bemerket tidligere også. To ganger har han blitt suspendert fra stillingen som høyesterettsdommer i Alabama.

Den ene da han nektet å fjerne et to tonn tungt monument av De ti bud fra en rettsbygning i Montgomery, den andre da han motsatte seg likekjønnet ekteskap.

I tillegg til dette viste også Moore tidligere i år til bibelvers, for så å antyde at 11. september-angrepet var straff fra gud.

Alt dette kommer altså på toppen av overgrepsanklagene mot Moore. Moore ble under valgkampen anklaget av flere kvinner for å ha forsøkt å innlede forhold med dem da de ennå var tenåringer. Han var i 30-årene og jobbet som advokatfullmektig.

Kvinnene påsto at Moore gjorde seksuelle framstøt mot dem og forsøkte å innlede forhold til dem. To av kvinnene har anklaget ham for overgrep og antastelser.

Moore har som nevnt avvist alle anklager. Men anklagene påførte ham altså et valgnederlag. Et nederlag han nekter å erkjenne.