STORPOTT:  Førstepremiepotten i det amerikanske lotteriet er på svimlende 2,5 milliarder kroner. Foto: NTBSCANPIX/ Mark Davitt/REUTERS
STORPOTT: Førstepremiepotten i det amerikanske lotteriet er på svimlende 2,5 milliarder kroner. Foto: NTBSCANPIX/ Mark Davitt/REUTERSVis mer

Onsdag kan du vinne svimlende 2,5 milliarder i lotto

Nordmenn kan omgå norske monopolregler og delta i amerikansk superlotteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Førstepremiepotten i det amerikanske Powerball-lotteriet vil onsdag stige til 2,5 milliarder norske kroner eller høyere. Lørdag var potten på 1,9 milliarder kroner, men ingen vant førstepremiepotten.

Nordmenn kan også delta i kampen om rekordgevinsten, selv om Powerball-lotteriet ikke er godkjent i Norge.

Ikke ulovlig I Norge har Norsk Tipping monopol på pengespill som lotto og vikingslotto, og alle som skal ha andre lotteri i Norge må søke løyve og følge regler fra lotteritilsynet.

Men det er ikke ulovlig eller straffbart for nordmenn å spille på utenlandske pengespill på nettet, selv om de ikke er godkjent i Norge

- I teorien skal det ikke gå an for nordmenn å delta i utenlandske lotterier, og det skal litt til for å få det til. Bankene skal ikke formidle gevinster og innskudd til slike spill, sier seniorrådgiver Steinar Hatlestad i Lotteritilsynet.

I 2010 ble det innført en ny lov som forbyr betalingsformidling til pengespill uten norsk tillatelse, skriver NA24. Det vil si at banken i teorien skal stoppe overføringen.

- Det finnes måter å omgå det på, og det gjøres, men jeg vil ikke gå inn på hvordan, sier Hatlestad.

Etter det Dagbladet erfarer tar det kun minutter å kjøpe lottokupong i det amerikanske lotteriet på nettet.

Må betale skatt Vinnere av amerikanske lotterier risikerer å måtte betale skatt til USA, Norge eller begge deler.

Lottogevinster fra Norsk Tipping er skattefrie, men gevinster på over 10 000 kroner fra spill og lotteri utenfor EØS-området, må du betale skatt av.

- Da er hele gevinsten, med fradrag for innsatsen i det konkrete spillet, skattepliktig og skal normalt beskattes som kapitalinntekt, sier kommunikasjonsrådgiver Thomas Tangen i Skatteetaten.

Beløpsgrensen på 10 000 gjelder for hvert enkelt spill, og ikke samlet spillgevinst gjennom året.

Norges største gevinst Norges største lotto-gevinst noen sinne gikk til en mann i Austrheim kommune i Hordaland i år. Han vant over 63 millioner kroner på vikinglotto.

Historiens andre største utbetaling var i 2010, da en mann fra Skedsmo i Akershus vant 46 millioner kroner i vikinglotto.

Amerikaner vant 1,9 milliarder Men utenlandske spillere har sett større pengesummer. Tidligere i år vant amerikaneren Donald Lawson 1,9 milliarder kroner i lotto. Det første tobarnsfaren fra Michigan gjorde etter å ha fått beskjeden, var å kjøpe en pakke tyggegummi.

- Jeg er en millionær nå, men jeg vil fremdeles spise på mcDonald's. Jeg liker ikke filet mignon eller hummer. Et enkelt liv, det er hva jeg vil fortsette med, sa han til Huffington Post.

Den største lottogevinsten som noen gang er utbetalt i USA var på 3,8 milliarder, og ble delt mellom tre vinnere.

Hatlestad i Lotteritilsynet mener nordmenn må vurdere risikoen før de spiller på utenlandske spill.

- Det er ikke ulovlig, men du må vurdere risikoen. Hvis nordmenn spiller på et utenlandsk spill og blir lurt, er det ikke noen vits i å komme til oss og klage. Vi har ikke noe med det å gjøre, sier Hatlestad.

 STORVINNER:  Donal Lawson vant nesten 2 milliarder kroner i et lotteri i august. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Michigan Lottery/Handout
STORVINNER: Donal Lawson vant nesten 2 milliarder kroner i et lotteri i august. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/Michigan Lottery/Handout Vis mer