Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Ønskejobben rett rundt hjørnet

TRONDHEIM (Dagbladet): - Du som er ung og skal velge utdanning i dag kommer til å være yrkesaktiv i ei framtid der de mest interessante jobbene ennå ikke eksisterer. Vi kommer til å se sammensmeltinger og nye utforminger av tradisjonelle jobber.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette mener framtidsforsker Knut Erik Solem , og han er optimist både på vegne av ungdommen og framtidene.

- Det er umulig å si hvordan framtida vil bli. Det vi gjør er på bakgrunn av dagens forskning å tenke oss og skissere en del alternative utviklingsmodeller eller framtider, sier professor Knut Erik Solem ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap på Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

Solem er i dag ansvarlig for kurset «Teknologi, miljø og framtidsutvikling» ved NTNU, og er en av få i Norge som forsker på framtida.

Nye former

Mange av dagens yrker kommer til å ta en ny form i framtida, tror Solem. Det kommer helt klart til å være behov for kompetanse innen felt som læring, kommunikasjon, omsorg og rådgivning.

- Jeg tror imidlertid disse yrkene kommer til å ta nye former sett i forhold til hvordan de arter seg i dag. Fleksibilitet, mobilitet og samarbeid er nøkkelord når vi ser på hvordan denne endringen kommer til å skje, mener Solem.

Han peker også på at kombinasjoner mellom fagområder innen miljø, teknologi, økologi og ikke minst IT (informasjonsteknologi) vil danne nye jobbkonstellasjoner i framtida.

Han er optimistisk på de unges vegne når det gjelder arbeidsmarkedet de kommer til å være aktører i.

- En hovedutfordring er å beherske teknikken bedre. Innenfor teknologien kommer det mange spennende jobber. Vi ser at det vil utvikles nye retninger innen kombinasjonen av fag som miljø og teknologi, og miljø og økologi. Videre er industriell økologi et spennende og framtidsorientert fag, sier Solem.

Han mener også at dagens utdanningsinstitusjoner vil måtte komme til å ta utfordringen og endre seg. Dagens system er i for stor grad preget av bokstenkning. Solem tror på en større grad av tenkning på tvers av de eksisterende avdelingsgrenser mellom fagmiljøene på universiteter og høyskoler.

Tida viktig

Tidsbegrepet endrer seg hurtigere enn før. Ting som tidligere tok en dag, tar i dag en time. Det er klart at dette også påvirker hvordan vi jobber.

- I framtida kommer vi til å jobbe mer halvdag, flere vil ha hjemmekontor. Vi kommer til å bli mer fleksible med hensyn til å bytte jobber, kanskje kombinere flere jobber, sier Solem.

Dagens unge kommer til å sette nye krav til arbeidslivet, og dette vil bidra til å skape endringer på jobbmarkedet.

- Når folk velger å jobbe på nye måter skapes nye former for rådgivningstjenester, en ny serviceindustri og nye former for planlegging, tror Solem.

Han er også overbevist om at fritid og arbeidstid kommer til å gå over i hverandre på en helt annen måte enn det som er tilfelle i dag.

Automatisering

- Det som kan automatiseres kommer til å bli automatisert. Mange tjenester vi har i dag kommer til å forsvinne fordi folk for eksempel kommer til å bestille dem over internett. Det meste kan faktisk automatiseres, unntatt valg og veiledning, mener Solem.

Han peker på at de valgene vi gjør, og den kunnskap vi legger til grunn for disse, ganske sikkert kommer til å bestå. De politiske beslutningene kommer også til å sette grenser for hvor mye som faktisk blir automatisert.

Solem tror at dagens lavstatus- og høystatusbegreper vil forsvinne, i hvert fall i den formen de opptrer i dagnes samfunn.

- Kunnskap er i dag fordelt etter et pyramidesystem som vil endre seg. Kunnskapen vil spre seg, og skalaen mellom hva som er godt og dårlig kommer til å bli borte i dagens form, sier Solem.

Han ser optimistisk på framtida og hvordan vi kommer til å utvikle mellommenneskelige relasjoner. Han tror vi står foran ei framtid der folk kommer til å ta bedre vare på hverandre.

Følg interessene

- Skal du velge utdanning i dag skal du tenke godt over hva du virkelig interesserer deg for, råder Solem.

- Husk at det du skal gjøre, skal du gjøre godt.

- Unge folk trenger støtte fra foreldre og skole. Det er ikke det samme som å presse dem inn i en retning som de selv ikke er modne eller motiverte for, advarer Solem.