Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ønsker å bli ett med Russland

Men ingen vil anerkjenne valget i Transdniester.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I 1990 erklærte Transdniester sin selvstendighet fra den tidligere sovjetrepublikken Moldova. Verken Moldova eller det internasjonale samfunnet godkjente løsrivelsen, men området har i realiteten vært selvstendig siden den gang.

Nå har regionen holdt en folkeavstemning om hvorvidt Transdniester skal fortsette å arbeide for selvstendighet, gjenforenes med Moldova eller bli en del av Russland.

- 97,1 prosent av velgerne stemte for en forening med Russland. Bare 2,3 prosent stemte i mot, sier Pyotr Denisenko, leder for valgkommisjonen i Transdniester.

- Vi burde ha gjort dette for lenge siden. Vi hører til i Russland, sier Larissa Lanka (55) til AP, i det hun går forbi en gigantisk statue av Lenin i Tiraspol.

«En frihavn for kriminelle»

Valgresultatet betyr likevel ikke at de 550.000 russisktalende innbyggerne i Transdniester blir russere. Både Moldova og vesten har sagt at de ikke vil godkjenne valgresultatet uansett utfall. De ønsker at regionen skal forbli en del av Moldova med et begrenset selvstyre.

Heller ikke Russland har kommet med noen indikasjon på at de ønsker den fattige landsdelen som ikke engang grenser til Russland. Riktignok er en femtedel av innbyggerne russiske statsborgere, men Russland har ikke lovet å anerkjenne folkeavstemningen.

For mange europeiske land står Transdniester som en trussel for regional sikkerhet. I 1992 utkjempet separatister fra Transdniester en blodig borgerkrig mot Moldova. Over 1 500 mennesker mistet livet.

Moldovia kaller landet for «en frihavn for kriminelle», skriver BBC. I tillegg frykter EU at Transdniester setter presedens for andre tidligere sovjetstater som ønsker å slutte seg til Russland. I november skal det pro-russiske Sør-Ossetia i Georgia holde en liknende folkeavstemning.

• Les også: Skitne bomber til salgs

OMRÅDET ØST FOR ELVA DNIESTER:Transdniester ønsker å bli forent med Russland.