Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ønsker å bruke fysisk makt i avhør

NEW YORK (Dagbladet): 952 personer er arrestert etter terrorangrepene, men de vil ikke snakke. Nå ønsker avhørsledere i FBI å bruke fysisk makt, slik som i Israel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysninger som er tvunget fram med vold eller medisiner, kan ikke brukes som bevis for en amerikansk domstol.

Anonyme kilder i FBI, som siteres i avisa The Washington Post, sier at det kan bli nødvendig å se bort fra denne begrensningen for å tvinge fram avgjørende informasjon.

Kilden viser til metoder som israelske avhørledere bruker, og som internasjonalt blir vurdert som statlig terror.

Enkelte amerikanske jurister mener at amerikansk høyesterett har åpnet for bruk av harde avhørsmetoder i krig eller nasjonale krisesituasjoner.

Forgjeves

Fire av dem som sitter i varetekt her i New York er av spesiell interesse for FBI.

  • Marokkaneren Zacarias Moussasoui som ble arrestert den 17. august i Minnesota, er en hovedmistenkt. FBI tror han kan være den tjuende kapreren.
  • Her sitter også inderne Jaweed Azmath og Ayub Ali Khan som ble arrestert ombord i et tog på vei fra Texas etter at flyet deres ble tvunget til å lande etter angrepene den 11. september. De ble tatt med skyvekniver, hårfargemidler, og 5.000 dollars i kontanter.
  • Den fjerde er drosjesjåføren Nabil Almarabh fra Boston som FBI mener har hatt kontakt med al-Qaeda.

Sannhetsserum

Ingen av disse fire vil samarbeide med FBI. FBI har tilbudt vitnebeskyttelse, penger og alle andre lovlige overtalelsesmidler, men forgjeves. En kilde sier at etter 35 dagers taushet i alle avhør «kommer vi kanskje dit at vi ikke har noe annet valg» enn å brukte harde forhørsmidler.

Såkalt sannhetsserum er et annet alternativ. Bevisene vil i tilfelle ikke kunne brukes i en amerikansk domstol, men FBIs avhørsledere er så frustrerte at de er villige til å løpe den risikoen.

«Dersom USA blir utsatt for et nytt, større angrep, kan det tenkes at amerikanerne vil tillate slike metoder,» sier kilden.

Slik tenker FBI(Washington Post 21.10)

USAs høyre-ekstreme elsker anthrax

Hele Norges coronakart