Ønsker å granske mulig spionasje av nordmenn

Lysbakken er bekymret.

 BEKYMRET:  Lysbakken sier til Bergens Tidende at det er grunn til å være bekymret for hva slags overvåking nordmenn utsettes for. Foto: NTB Scanpix.
BEKYMRET: Lysbakken sier til Bergens Tidende at det er grunn til å være bekymret for hva slags overvåking nordmenn utsettes for. Foto: NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-leder Audun Lysbakken vil ha en ny kommisjon for å kartlegge overvåking som nordmenn kan være utsatt for. Kravet kommer etter de siste avsløringene om amerikansk overvåking rundt om i verden.

Lysbakken sier til Bergens Tidende at det er grunn til å være bekymret for hva slags overvåking nordmenn utsettes for.

Den første Lundkommisjonen la fram sitt arbeid for 17 år siden. Lysbakken vil nå ha en mer fremoverskuende kommisjon. Partiet ønsker seg dette som den nye kommisjonens hovedmål:

«Å danne et bilde av summen av overvåking som norske innbyggere utsettes for, hvordan overvåkingen foregår og hvordan den har utviklet seg over tid».

Lysbakken vil også ha en ny runde om datalagringsdirektivet. Venstre er også blant skeptikerne til dette direktivet, men partileder Trine Skei Grande sier det er for tidlig å si om Venstre vil be om en ny behandling av direktivet.

Den såkalte Lundkommisjonen gransket norsk etterretnings overvåkning av norske borgere, hovedsakelig på venstresiden, mellom 1994 og 1996.

(NTB)