- Ønsker å jobbe og bli integrert

Josef Fritzl (74) i gang med å sone livstidsdommen.

FÅR BESØK Josef Fritzl har ved flere anledninger fått besøk av slektninger. Nå er han overført til en lukket anstalt for kriminelle med alvorlige psykiske problemer. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX
FÅR BESØK Josef Fritzl har ved flere anledninger fått besøk av slektninger. Nå er han overført til en lukket anstalt for kriminelle med alvorlige psykiske problemer. Arkivfoto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BERLIN (Dagbladet): Få dager etter at Josef Fritzl hadde mottatt dommen sin av lagmannsretten i St.Pölten, ble han overført til observasjon og utreding på et psykiatrisk sykehus i Wien.

Her ble han undersøkt av ulike eksperter, som på grunnlag av psykiatriske og sosiale indikasjoner, skulle anbefale en passende anstalt.

Fikk ikke viljen sin

Fangen ble også rådspurt.

Men myndighetene valgte å se bort fra Josef Fritzls ønske om å få sone i Garsten, et fengsel for tungt psykisk syke kriminelle ikke langt fra Amstetten.

Han pekte på at reiseavstanden ville bli liten for familiemedlemmer som ønsker å hilse på ham.
Nå ble han i stedet plassert på institusjonen Stein i byen Krems, 80 kilometer vest for Wien.

— Sikkerhetsnivået passer bedre i forhold til de farene som teoretisk kunne true ham, sier direktør Karl Drexler i det østerrikske Fengselsstyret til nettstedet oe24.at og føyer til at det ikke foreligger konkrete trusler mot Fritzl.

— Men det er en kjent sak - også utenfor murene - at seksualforbrytere støter på en viss avvisning fra andre innsatte, tilføyer han diplomatisk.

Egen sykeavdeling
Stein er den største soningsanstalten i hele Alperepublikken.

Den har kapasitet til å ta imot 805 — utelukkende mannlige — fanger med straffer mellom 18 måneder og livsvarig fengsel.

Flesteparten blir plassert på enecelle eller tomannsrom.

Fritzl kommer på en spesiell avdeling, der han må tilbringe tiden sammen med 43 medfanger som også betraktes som psykisk syke men strafferettslig tilregnelige.

— Der har de også egen sykeavdeling, noe som også spilte en rolle da vi skulle utrede soningsmulighetene for en mann i så langt fremskreden alder, sier direktør Drexler.

Får besøk av familien
I uka som gikk, ble det kjent at ikke hele Josef Fritzls familie har vendt ham ryggen, etter at ble avslørt for å ha holdt sin egen datter som sexslave i 24 år og fått seks barn med henne.

— Flere slektninger holder kontakten og besøker ham regelmessig, sier Kerstin Scheuchl, som er pressetalskvinne for fengselsvesenet i Wien til nettstedet rundschau.at.

— Han har sine sosiale kontakter, på linje med alle andre innsatte, avslører hun.

Det kan med sikkerhet ikke være Elisabeth Fritzl (44) eller storebroren Harald Fritzl (48) som oppsøker faren sin i fengsel.

Elisabeth gjorde alt hun kunne, for at plageånden gjennom 24 år aldri skal komme på fri fot igjen.

—Ikke la dere lure av det ansiktet han viser her. Faren min er en ekspert i å manipulere andre, lød hilsenen hun gjennom sin egen bistandsadvokat sendte til juryens medlemmer før de skulle trekke seg tilbake.

Hun ble støttet av broren sin, som i vitneforklaringen sin fortalte om hvordan Josef med jevne mellomrom banket opp barna og kona si, og hvordan han begynte å misbruke Elisabeth allerede da hun var 11 år gammel.

Føler seg som offer
Elisabeth er nå blitt Haralds nærmeste nabo, etter at hun i fjor høst kjøpte et hus på eiendommen ved siden av hans i en småby i Prens.

Der lever hun med de seks barna sine.

Hun har i henhold til rykter i østerrikske medier, fått seg en yngre kjæreste — en yngre mann som var livvakt for henne i fjor sommer.

Heller ikke ektefellen Rosemarie (69) regnes som særlig sannsynlig, når det gjelder folk som oppsøker mannen som også er dømt for drap på sin nyfødte sønn.

Hun bor under fattigslige omstendigheter i byen Linz og føler seg også som ett av Josefs ofre.

Rosemarie hevder hardnakket at hun aldri hadde kunnskap eller mistanke om at mannen hadde innrettet et helt fengsel til datteren og den etter hvert voksende barneflokken.

Ikke selvmordsfare
Fangen gjør et sunt og samarbeidsvillig inntrykk som tegner bra for framtidsorienteringen hans, sier fengselsdirektør Christian Timm, etter at han førte en lengre samtale med Josef Fritzl like etter ankomsten til Stein i formiddag.

De medisinske undersøkelsene som ble gjennomført rett etter ankomsten, viste at 74-åringen er ved bra helse.

— Vi finner heller ikke tegn på at han skal være suicidal, sier Timm.

Sistnevnte aspekt gjør at myndighetene uten betenkning kan plassere ham alene på en celle.
F
I løpet av året i varetekt, har Fritzl vært tvunget til å dele husvære med en yngre kar som sonet en sedlighetsdom — for å hindre at han skulle ta livet av seg.

Ønsker å arbeide
Under møtet med ledelsen for det nye hjemmet hans, ga Fritzl uttrykk for ønsker og håp om hvordan resten av livet hans kommer til å arte seg.

— Han gir selv uttrykk for ønske om å kunne jobbe og bli integrert. Vi kommer ikke til å forvente at han tar på seg hardt kroppsarbeid. Men vi er sikre på at han vil finne seg til rette i ett av de 28 verkstedene vi har her på stedet, forklarer direktøren.

Livstidsfangen må regne med å bli holdt i sving til alder og helse ikke tillater ham å delta i de daglige rutinene.

Det finnes nemlig ingen pensjonsgrense i østerrikske fengsler.

Fritzl ønsker også å samarbeide med personalet, når det gjelder behandlingen av den personlighetsforstyrrelsen som den psykiatrisk sakkyndige konstaterte hos ham.