Ønsker å sone i skjul

To av de NOKAS-dømte som fikk strafferabatt ønsker å sone med fotlenker utenfor fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Høyesterett i går falt den endelig dommen i NOKAS-saken. Både Thomas Oscar Ingebrigtsen og Lars-Erik Andersen fikk kraftig strafferabatt. Henholdvis fikk Ingebrigsten 4 år, hvorav 3 år og 6 måneder sones betinget. Mens Andersen fikk 9 år.

I Gulating lagmannsrett fikk de NOKAS-dømte tilsammen 118 års fengsel og en ble frikjent. Høyesterett skjerpet dommene kraftig og ga tilsammen 146 år, inkludert forvaring for Kjell Alrich Schumann og Metkel Negassie Betew.

Ranet mot Norsk Kontantservice (NOKAS) ble begått den 5. april i 2004. Politimannen Arne Sigve Klungland ble drept under ranet.

Vil ha fotlenke

Nå ønsker Andersen og Ingebrigtsen å sone utenfor fengsel på hemmelig sted med fotlenke, fordi de ga betydelig bistand til politiets etterforskning, ifølge Aftenposten.

Ingebrigtsen har allerede fått vitnebeskyttelse av politiet og er på frifot.

- Han er glad for dommen, men jeg er bekymret for hans sikkerhet. Det er derfor aktuelt å søke om soning med elektronisk fotlenke, som kan skje på hemmelig sted, dersom ordningen trer i kraft raskt nok, sier Ingebrigtsens forsvarer, advokat Tor Kjærvik.

- Tilståelser koster

REDDE FOR REPRESALIER: Lars-Erik Andersen (t.v.) og Thomas Oscar Ingebrigtsen ønsker å sone på hemmelig sted med fotlenke i frykt for sin egen sikkerhet, ifølge deres forsvarere. Foto: ALF OVE HANSEN/SCANPIX.
REDDE FOR REPRESALIER: Lars-Erik Andersen (t.v.) og Thomas Oscar Ingebrigtsen ønsker å sone på hemmelig sted med fotlenke i frykt for sin egen sikkerhet, ifølge deres forsvarere. Foto: ALF OVE HANSEN/SCANPIX. Vis mer

Også Lars-Erik Andersen vil trolig søke om å få sone siste fase av dommen med elektronisk fotlenke utenfor fengselet.

- Strafferabatten er på 40 prosent, men tilståelser koster, uten at jeg vil gå mer inn på det. Jeg vil uansett be om overføring til åpen soning raskest mulig. Eksempelvis på Bastøy har andre innsatte mye mer å tape på å forsøke seg på noe mot ham enn i lukkede anstalter, sier Andersens forsvarer, advokat Harald Stabell.

Andersen var den som først i åpen rett pekte ut Kjell Alrich Schumann som den som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland under NOKAS-ranet.

Fotlenke først i 2008

Men ønsket om soning med elektronisk fotlenke kan la vente på seg. Ordningen med soning i hjemmet vil ikke starte før til neste år. En slik soning er også underlagt en rekke premisser som må innfris. Først og fremst vil det være aktuelt i soninger på opptil fire måneder eller i de fire siste månedene i en lengre dom.