BETONG: Det er blitt satt opp betongsperringer utenfor de nye lokalene til justisdepartementet i Nydalen, men de går bare ut til fortauskanten og det stopper jevnlig biler ved hovedinngangen, som i dette tilfellet. Foto: Sindre Granly Meldalen
BETONG: Det er blitt satt opp betongsperringer utenfor de nye lokalene til justisdepartementet i Nydalen, men de går bare ut til fortauskanten og det stopper jevnlig biler ved hovedinngangen, som i dette tilfellet. Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

Ønsker å sperre av veien utenfor justisdepartementet

Ansatte er bekymret for sikkerheten i de nye lokalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Justisdepartementet, som holdt til i den nederste halvdelen i høyblokka, ble rammet hardest av departementene da bomba gikk av 22. juli. Departementet er nå flyttet opp til Nydalen, i et lokale som leies Storebrand.

Dagbladet kjenner til at flere ansatte har vært bekymret for sikkerheten i de nye lokalene, og det ble nylig plassert ut betongblokker utenfor bygget, for å hindre at uvedkommende kan parkere der.

Men sperringene går bare ut til fortauskanten, og det stopper jevnlig biler - for eksempel postbiler og drosjer - ved åpningen i sperringen ved hovedinngangen.

- Mange tiltak De sikkerhetsansvarlige i departementet har også et ønske om å få sperret av hele gata. Men det er ikke uproblematisk, da de nye lokalene ligger i et område med flere næringsbygg, boliger og blant annet TV 2s studiolokaler i umiddelbar nærhet.

- Det er et av mange tiltak som vi skal og vil vurdere. Men det må avklares med grunneier og utleier, det er mye man må ta stilling til før man kan gå til et slikt skritt. Det er mange arbeidsplasser og store bygg i nærheten, og en sperring av gata vil få konsekvenser, sier Jan Egedahl, sikkerhetsleder i Justisdepartementet, til Dagbladet.

Samtidig som de sikkerhetsansvarlige ideelt sett kunne ønsket seg et større avsperret område rundt lokalene, er det kommet innvendinger mot betongklossene som allerede er satt opp.

- Betongklossene er ingen skjønnhet, og det er et ønske fra gårdeier om at vi skal se på andre løsninger som kan være bedre estetisk, sier Egedahl.

- Alt som gjelder områdene rundt lokalene må uansett avklares med grunneiere og utleiere før vi får gjort noe, sier Egedahl.

Forbedringer Line Nersnæs, hovedverneombud i Justisdepartementet, sier flere ansatte har uttrykt bekymring for sikkerheten i de nye lokalene.

- Folk er opptatt av sikkerhet i en helt annen grad enn tidligere. De fleste var nok ikke redde da de gikk på jobb 22. juli, men situasjonen er en annen nå. Samtidig er det et stort sprik mellom hva folk mener er nødvendig, sier Nersnæs til Dagbladet.

- Men vi oppfatter at ledelsen tar dette på alvor. Det gjøres nye sikringstiltak fortløpende, og vi har nærmest kunne se forandringer fra dag til dag, sier hovedverneombudet.

Nersnæs påpeker at det vil være umulig å få et fullstendig sikret bygg.

- Sikkerhetsmessig burde en helst sitte inne i en osteklokke. Men det er det jo ingen som vil. Vi må finne et balansepunkt, hvor folk klarer å finne tryggheten, sier Nersnæs.

Sikrer fasaden Vinduene i høyblokka i Regjeringskvartalet var foljerte med såkalt bombefilm. Det reddet trolig mange liv. Vinduene i de nye lokalene er nå også sikret.

- Vi folijerer alle våre vinduer og vi så at det reddet mange liv 22. juli. Vi er snart ferdig med å folijere hele fasaden, sier Egedahl.

Det er foreløpig uklart hva som skjer med høyblokka og hvor blant annet justisdepartementet skal ligge i framtiden.

- Vi forbereder oss på og tilrettelegger for å bli her i Nydalen i flere år, sier Egedahl.

Brukte fem år Grubbegata gjennom Regjeringskvartalet var åpen for trafikk 22. juli i år, selv om Politidirektoratet advarte om at det kunne utgjøre en sikkerhetsfare allerede i 2004.

Også Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarte mot bombefaren i Grubbegata gjentatte ganger. Innen september i år skulle den endelig stenges for trafikk.

Fornyingsminister Rigmot Aasrud har tidligere sagt at hun er rystet over at Oslo kommune brukte fem år på å stenge Grubbegata ved Regjeringskvartalet for trafikk.

AV OG PÅ:: Drosjer kan i dag kjøre ganske nærme hovedinngangen av bygget. Foto: Sindre Granly Meldalen
AV OG PÅ:: Drosjer kan i dag kjøre ganske nærme hovedinngangen av bygget. Foto: Sindre Granly Meldalen Vis mer