Ønsker å stoppe «asylbaroner» i Norge

SV vil fjerne tilskudd til private aktører i asylmottaksbransjen.

VIL FJERNE STØTTEN TIL PRIVATE AKTØRER: Nestleder for Helse- og omsorgskomiteen Karin Andersen (Sv) vil gjøre det umulig å tjene seg rik på asylsøkere. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VIL FJERNE STØTTEN TIL PRIVATE AKTØRER: Nestleder for Helse- og omsorgskomiteen Karin Andersen (Sv) vil gjøre det umulig å tjene seg rik på asylsøkere. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Asylmottak har blitt god business for nordmenn som vinner anbudsrundene til UDI.

Ifølge skattelistene som ble offentliggjort på fredag, er brødreparet Kristian og Roger Adolfsen blant de 50 personene med høyest inntekt i 2014, ifølge Skatteetaten.

Brødrene eier asylmottak-selskapet Hero AS, og ifølge skattelistene står lillebror Roger oppført med en inntekt på nesten 52 millioner kroner, mens storebror Kristian står oppført med en inntekt i overkant av 37 millioner kroner. De har en formue på henholdsvis 124 og 103,5 millioner kroner.

Dette ønsker stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) å gjøre noe med. Hun har sendt et representantforslag til Stortinget hvor hun ønsker at regjeringen setter ned et utvalg som skal utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester.

- Det er store firmaer som har spesialisert seg på dette. Vi må bruke pengene fornuftig og kan ikke drive mottak som gjør at folk kan tjene seg rike på enkeltes elendighet, sier Andersen til Dagbladet.

Ønsker ikke «asylbaroner» Hun mener at så lenge det offentlige betaler private aktører for å levere en tjeneste, må også det offentlige stå fritt til å sette vilkårene for hvordan disse midlene forvaltes. Andersen foreslår tiltak som kan sørge for at offentlige midler som bevilges til velferdstjenester, i sin helhet går til dette formålet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer