Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ønsker å stoppe «asylbaroner» i Norge

SV vil fjerne tilskudd til private aktører i asylmottaksbransjen.

 VIL FJERNE STØTTEN TIL PRIVATE AKTØRER: Nestleder for Helse- og omsorgskomiteen Karin Andersen (Sv) vil gjøre det umulig å tjene seg rik på asylsøkere. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
VIL FJERNE STØTTEN TIL PRIVATE AKTØRER: Nestleder for Helse- og omsorgskomiteen Karin Andersen (Sv) vil gjøre det umulig å tjene seg rik på asylsøkere. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Asylmottak har blitt god business for nordmenn som vinner anbudsrundene til UDI.

Ifølge skattelistene som ble offentliggjort på fredag, er brødreparet Kristian og Roger Adolfsen blant de 50 personene med høyest inntekt i 2014, ifølge Skatteetaten.

Brødrene eier asylmottak-selskapet Hero AS, og ifølge skattelistene står lillebror Roger oppført med en inntekt på nesten 52 millioner kroner, mens storebror Kristian står oppført med en inntekt i overkant av 37 millioner kroner. De har en formue på henholdsvis 124 og 103,5 millioner kroner.

Dette ønsker stortingsrepresentant Karin Andersen (SV) å gjøre noe med. Hun har sendt et representantforslag til Stortinget hvor hun ønsker at regjeringen setter ned et utvalg som skal utrede omfanget av profitt fra offentlig finansierte velferdstjenester.

- Det er store firmaer som har spesialisert seg på dette. Vi må bruke pengene fornuftig og kan ikke drive mottak som gjør at folk kan tjene seg rike på enkeltes elendighet, sier Andersen til Dagbladet.

Ønsker ikke «asylbaroner» Hun mener at så lenge det offentlige betaler private aktører for å levere en tjeneste, må også det offentlige stå fritt til å sette vilkårene for hvordan disse midlene forvaltes. Andersen foreslår tiltak som kan sørge for at offentlige midler som bevilges til velferdstjenester, i sin helhet går til dette formålet.

- Vi ønsker at mottakene drives av frivillige aktører som ikke tar ut forretningsutbytte. Skattepengene våre skal ikke lage asylbaroner. Det er ikke rom for det, sier hun.

- SV vil at det skal være nok ansatte på disse mottakene til å ta vare på folk med en standard som er nøktern, men tilfredsstillende. For å få til det må de frivillige organisasjoner få mer penger. Det vil gjøre tilbudet ved mottakene enda bedre.

- Forslaget vil koste mer penger - At private aktører tjener penger ligger i naturen til dagens system, sier statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp) til Dagbladet.

Han er kritisk til Andersens ønske om å øremerke tilskuddene til frivillig sektor, og mener at hennes forslag vil koste staten enda mer penger.

- Når UDI legger ut anbud på etablering og drift av asylmottak så er det en rekke kvalitetskriterier som mottaksoperatørene må fylle. Det er mer enn 38 forskrifter et asylmottak skal forholde seg til, og det er også vekting av budene som kommer inn. Prisene UDI vekter er bare 35 prosent av tilbudet. Det er bare den mottaksoperatøren som har det rimeligste og beste tilbudet som vinner, sier statssekretæren.

Sunt med konkurranse Kallmyr mener konkurransen mellom de private og frivillige aktørene er sunn for Norge, og at UDI forholder seg til loven når anbudene blir lyst ut.

- Loven sørger for like konkurransevilkår for alle. Det Andersen egentlig mener er at de private gir bedre og rimeligere tilbud. Man må levere det beste tilbudet for å vinne. Det spiller ingen rolle om det er veldedighetsorganisasjoner eller private som har det beste tilbudet, sier han.

- Hadde det vært slik at alle veldedige organisasjoner og kommuner som ønsker å drive et mottak har et bedre tilbud enn de private, så hadde de allerede vunnet anbudskonkurransene. De som vinner anbudene gir staten god kvalitet for en lav pris.

Andersen mener at man fortsatt må samarbeide med mange aktører, men at det bør samarbeides med dem som ikke er ute etter å tjene seg rike. Hun ønsker at enda mer penger skal gå til de frivillige aktørene som kan føre til at tilbudet ved mottakene blir bedre.

- Så lenge det offentlige betaler private aktører for å levere en tjeneste, må også det offentlige stå fritt til å sette vilkårene for hvordan disse midlene forvaltes Poenget er at vi må få en styring på dette.

Dagbladet har ikke klart å komme i kontakt med brødrene Adolfsen i uka og har heller ikke kommet i kontakt med dem til denne saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling