Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ønsker å ta løgntest for å bli kvitt narkoryktene

Ahmed Karzai, broren til Afghanistans president, blir omtalt som en narkobaron i amerikansk hemmeligstemplet dokument

AVVISER ANKLAGENE: Ahmed Wali Karzai avviser at han er involvert i narkotrafikk, men amerikanerne er ikke i tvil i interne dokumenter. Foto: AP
AVVISER ANKLAGENE: Ahmed Wali Karzai avviser at han er involvert i narkotrafikk, men amerikanerne er ikke i tvil i interne dokumenter. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld startet Wikileaks publiseringen av 250 000 hemmeligstemplede dokumenter fra amerikanske ambassader. USA frykter diplomatiske kriser som følge av frigivelsen av dokumentene, samt at liv blir satt i fare.

I et dokument fra februar i år refereres et møte mellom Frank Ruggiero, USAs mann i Sør-Afghanistan og Ahmed Wali Karzai, bror til Afghanistans president. Ahmed Karzai er en lokal leder i Kandahar, «hjemmebanen» til Taliban i Afghanistan. Dermed er han en svært viktig brikke i de allierte styrkenes kamp for å ta over området.

Møtet mellom de to toppene hadde som formål å forberede ISAFs militære opptrapning i området, og sikre at det sivile afghanske samfunnet var klare til å kontrollere området.

Vil bevise sin uskyld Et avsnitt i referatet fra møtet, har overskriften «Drug Trafficker: Where is the Polygraph?» («Narkotikasmugler: Hvor er løgndetektoren?»). Avsnittet innledes som følger:

- Uten oppfordring, tok Karzai opp anklagene om at han er involvert i narkotika. Han fortalte Frank Ruggiero at han er villig til å ta en løgndetektortest når og hvor som helst for å bevise sin uskyld, og at han har kontaktet en advokat i New York for å renske navnet sitt.

Det er en kjent hemmelighet at Ahmed Karzai, en av Afghanistans rikeste menn, er involvert i den blomstrene narkotrafikken i det krigsherjede landet. Som tittelen på avsnittet hentyder: Amerikanerne er ikke i tvil om at lillebror Karzai tjener gode penger på narkotikahandel.

- Kreftsvulst I konklusjonen på rapporten heter det at «han virker å ikke forstå hvor mye vi vet om hans aktiviteter, og at koallisjonen ser på mange av hans aktiviteter som en kreftsvulst».

I et annet notat er følgende kommentar stukket inn: «Selv om vi må forholde oss til Ahmed Karzai som leder for de lokale myndighetene, er det viden kjent at han er korrupt og en narkotikasmugler».

I 2005 skrev New York Times om et møte mellom president Hamid Karzai og Pakistans daværende president Pervez Musharraf. Da spørsmålet om den økende narkotrafikken ut fra Afghanistan kom opp, sa Musharraf at «Karzai kanskje bør få kontroll over sine søsken før han ber Pakistan om hjelp».

Afghanistans president, Hamid Karzai, nekter for brorens involvering i narkotrafikk. Han krever klare beviser, noe han mener ikke eksisterer.

NI LIV: Ahmed Wali Karzai har overlevd en rekke attentatangrep. I mars i år angrep fire selvmordsbombere Kandahar for å ta livet av ham, men nok en gang overlevde lillebroren til Afghanistans president. Foto: EPA
NI LIV: Ahmed Wali Karzai har overlevd en rekke attentatangrep. I mars i år angrep fire selvmordsbombere Kandahar for å ta livet av ham, men nok en gang overlevde lillebroren til Afghanistans president. Foto: EPA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!