Olena Zelenska

- Ønsker å utrydde oss

I et sjeldent intervju med den spanske avisa El Pais åpner Ukrainas førstedame Olena Zelenskas opp om livet etter krigen, og går hardt ut mot Russlands invasjon av landet.

FØRSTEDAME: Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, har i flere måneder vært separtert fra ektemannen - president Volodymyr Zelenkyj. Foto: Shutterstock / NTB
FØRSTEDAME: Ukrainas førstedame, Olena Zelenska, har i flere måneder vært separtert fra ektemannen - president Volodymyr Zelenkyj. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Olena Zelenska har flere ganger uttalt at hun ikke har ønsket et liv i offentligheten, men ble på sett og vis tvunget ut i rampelyset da ektemannen Volodymyr Zelenkyj i 2019 ble valgt som Ukrainas president.

Spesielt etter Russlands invasjon 24. februar har Zelenska blitt et navn mange kjenner. I et intervju med den spanske avisa El Pais forteller hun om livet etter at krigen brøt ut.

- Gir ingen mening

Avisa møter førstedamen på hennes kontor i Kyiv. Journalisten beskriver at vinduene er dekket til med sandsekker og at de må bruke lommelykt for ikke å snuble inne i lokalene. Bygget er også godt bevoktet av bevæpnede, uniformerte menn.

- Vi følte på en del spenning i månedene før krigen. Alle kjente det, men ingen, selv ikke jeg, kunne forestille meg at noe så grusomt kunne skje i det 21. århundre, sier Zelenska.

I dagene før invasjonen prøvde president Zelenskyj å roe ned befolkningen. Han uttalte blant annet at ukrainere på fredelig vis kunne tilbringe sommeren på strendene i hjemlandet.

Hun forklarer at hun vanligvis ikke kommenterer mannens politiske budskap, men understreker at 24. februar var en fryktelig test for dem.

- Dette er ikke en krig med politiske argumenter. Alle disse uttalelsene om nazistene i Ukraina gir ingen mening. De ønsker å utrydde oss som folk, kjempe mot det vi er (..) De vil helst at vi skal være deres undersåtter, uttaler førstedamen.

- Tvang meg

Russiske tropper invaderte Ukraina 24. februar i år. Kreml og Russlands president Vladimir Putin nekter å omtale det som invasjon eller krig, men omtaler det derimot som militære «spesialoperasjoner».

Putin har gjentatte ganger forsøkt å legge skylda på Vesten, og mener det er de som i realiteten har forårsaket «krig», ifølge NTB.

Så sent som 30. juni omtalte han russiske soldater som helter, og uttalte at «spesialoperasjonene» i Ukraina går etter planen.

- Vi erklærte en militær spesialoperasjon fordi det ikke fantes noen annen måte å forklare overfor Vesten at det var en kriminell handling å trekke Ukraina inn i Nato, sa utenriksminister Sergej Lavrov til BBC i juni.

Russiske tjenestemenn hevder også ofte at deres militære «denazifiserer» Ukraina, skrev BBC.

De to første månedene tilbrakte Zelenska og barna på hemmelig adresse, langt ifra hovedstaden. Hun forteller at hun sjeldent har sett ektemannen siden slutten av februar. I mai ble de imidlertid gjenforent i Kyiv for første gang.

- Jeg valgte ikke å forlate Kyiv. Omstendighetene tvang meg. Denne krigen har fått oss til å leve gjennom forferdelige øyeblikk.

GJENFORENT: I mai ble Olena Zelenska og Volodymyr Zelenskyj for første gang avbildet sammen etter at krigen brøt ut, i anledning begravelsen til Ukrainas første president, Leonid Kravtsjuk. Foto: Reuters / NTB
GJENFORENT: I mai ble Olena Zelenska og Volodymyr Zelenskyj for første gang avbildet sammen etter at krigen brøt ut, i anledning begravelsen til Ukrainas første president, Leonid Kravtsjuk. Foto: Reuters / NTB Vis mer

Inntrykk på barna

Zelenska innrømmer at hun kjente på en frykt for ikke å se venner og kjære igjen, inkludert ektemannen.

- Noen ganger våknet jeg om morgenen og tenkte: «For et mareritt jeg hadde i natt». Men så innså jeg at det ikke var et mareritt, men virkeligheten. Livet vårt, sier Zelenska videre.

Olena Zelenska og Vladimir Zlenskyij har to barn sammen, en 17 år gammel datter og en 9 år gammel sønn.

Zelenska avslører at krigen og separasjonen fra faren har gjort inntrykk også på dem.

FRIHET: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte for publikum på Glastonbury Festival før Libertines' opptreden. Reporter: Christina H. Korneliussen/Dagbladet TV Vis mer

Eldstedattera skal etter planen begynne på universitetet, men det er nå usikkert om vil la seg gjøre.

- Vi alle vet hvordan krigen vil ende, men vi vet ikke når, avslutter Zelenska.

- Hvordan ender krigen?

- Bare seier for Ukraina er en mulighet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer