TESTET ATOMBOMBE: Nord-Koreas atomprøvesprengning skal være fem ganger så kraftig som Nagasaki-bomba fra 1945. Nå fordømmer det internasjonale samfunnet prøvesprengningen. Foto: AFP / NTB Scanpix
TESTET ATOMBOMBE: Nord-Koreas atomprøvesprengning skal være fem ganger så kraftig som Nagasaki-bomba fra 1945. Nå fordømmer det internasjonale samfunnet prøvesprengningen. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Ønsker de strengeste sanksjonene noensinne. Vil isolere Kim totalt

Det internasjonale samfunnet fordømmer atomprøvesprengningene.

(Dagbladet): Det internasjonale samfunnet fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengninger som ble utført natt til søndag norsk tid.

- Nord-Korea har ignorert den vidtrekkende motstanden i det internasjonale samfunnet og igjen gjennomført en kjernefysisk test. Kinas myndigheter uttrykker kraftig motstand og sterk fordømmelse av dette, heter det i en uttalelse fra kinesisk UD.

Nå maner Kina, Sør-Korea og andre land til rask handling.

Vil isolere Nord-Korea

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at Sør-Korea vil at FN skal innføre de strengeste sanksjonene noensinne mot nabolandet og vil isolere Nord-Korea totalt.

Sikkerhetsrådgiveren til Sør-Koreas president, Chung Eui-Yong, sa på en pressekonferanse at de skal vurdere ytterligere sanksjoner mot nabolandet i nord i håp om at de skal gi opp sitt atomvåpenprogram.

- Moon har bedt om alle mulige diplomatiske tiltak, inkludert sanksjonsresolusjoner i FNs sikkerhetsråd som fullstendig isolerer Nord-Korea, siterer sikkerhetsrådgiver Chung Eui-Yong ham på etter et møte i det sørkoreanske sikkerhetsrådet.

Chung Eui-Yong hadde om lag en time etter den nordkoreanske prøvesprengningen en 20 minutter lang telefonsamtale med USAs sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster.

SIRENER: Millioner av japanere nord i landet våknet i dag opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da et nordkoreansk missil passerte i lufta over dem tidligere denne uka. Video: CNN / Joemark Narsico / Korean Central Television Vis mer Vis mer

Foreløpig har det imidlertid ikke kommet noen amerikansk reaksjon, men ifølge Chung har Sør-Korea og USA diskutert muligheten for å utplassere «de kraftigste strategiske aktiva USAs forsvar har å by på».

Det kan potensielt være en henvisning til de taktiske amerikanske atomvåpnene, som ble trukket ut av den koreanske halvøy i 1991.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland vil ha ro

Russland fordømmer også atomprøvesprengningene.

- Pyongyangs seineste demonstrative avfeiing av kravene i de relevante resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, og gjeldende normer og internasjonale lover, fortjener den kraftigste fordømmelse, heter det i en uttalelse fra russisk UD.

Videre sier de at det er viktig å beholde roen, og at det essensielt å unngå å eskalere spenningen på koreahalvøya ytterligere.

- Vi ber alle interesserte parter om å umiddelbart gjenopprette dialog og forhandlinger, som er den eneste mulige utveien for en løsning på problemene på Koreahalvøya, heter det i uttalelsen.

Tidligere denne uka sa Vladimir Putin i en uttalelse at nye sanksjoner ikke er løsningen å gå for at Nord-Korea skal gi opp sitt kjernefysiske atomvåpenprogram.

Han mener at de regionale utfordringene bør løses med direkte dialog og ikke skittkasting.

- Provokasjoner, press og militær og fornærmende retorikk fører ingen vei, sier presidenten.

Brende: - Provokasjon

Også utenriksminister Børge Brende (H) sier at handlingene til Nord-Korea er helt uakseptable. Han sier til NRK at verdenssamfunnet må reagere og at det er bekymringsfullt.

- Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon i en allerede svært spent og farlig situasjon på Korea-halvøya og i regionen. Nord-Koreas handling er helt uakseptabel og FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet må reagere sterkt og samlet.

Statsminister Erna Solberg, sier til NTB spenningen i Asia er høy og at det er skremmende.

- Jeg frykter i alle fall betydelig økt opprusting. Jeg ser ikke for meg noen atomkrig. Dette brukes jo som et pressmiddel, sier Solberg.

I en pressemelding sier NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, at han fordømmer atomprøvesprengningen og at det er nok et brudd på en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

(Dagbladet/NTB)

Dagbladet oppdaterer saken.