TESTET ATOMBOMBE: Nord-Koreas atomprøvesprengning skal være fem ganger så kraftig som Nagasaki-bomba fra 1945. Nå fordømmer det internasjonale samfunnet prøvesprengningen. Foto: AFP / NTB Scanpix
TESTET ATOMBOMBE: Nord-Koreas atomprøvesprengning skal være fem ganger så kraftig som Nagasaki-bomba fra 1945. Nå fordømmer det internasjonale samfunnet prøvesprengningen. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Ønsker de strengeste sanksjonene noensinne. Vil isolere Kim totalt

Det internasjonale samfunnet fordømmer atomprøvesprengningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det internasjonale samfunnet fordømmer Nord-Koreas atomprøvesprengninger som ble utført natt til søndag norsk tid.

- Nord-Korea har ignorert den vidtrekkende motstanden i det internasjonale samfunnet og igjen gjennomført en kjernefysisk test. Kinas myndigheter uttrykker kraftig motstand og sterk fordømmelse av dette, heter det i en uttalelse fra kinesisk UD.

Nå maner Kina, Sør-Korea og andre land til rask handling.

Vil isolere Nord-Korea

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap skriver at Sør-Korea vil at FN skal innføre de strengeste sanksjonene noensinne mot nabolandet og vil isolere Nord-Korea totalt.

Sikkerhetsrådgiveren til Sør-Koreas president, Chung Eui-Yong, sa på en pressekonferanse at de skal vurdere ytterligere sanksjoner mot nabolandet i nord i håp om at de skal gi opp sitt atomvåpenprogram.

- Moon har bedt om alle mulige diplomatiske tiltak, inkludert sanksjonsresolusjoner i FNs sikkerhetsråd som fullstendig isolerer Nord-Korea, siterer sikkerhetsrådgiver Chung Eui-Yong ham på etter et møte i det sørkoreanske sikkerhetsrådet.

Chung Eui-Yong hadde om lag en time etter den nordkoreanske prøvesprengningen en 20 minutter lang telefonsamtale med USAs sikkerhetsrådgiver H. R. McMaster.

SIRENER: Millioner av japanere nord i landet våknet i dag opp til lyden av sirener og meldinger om at de måtte søke ly, da et nordkoreansk missil passerte i lufta over dem tidligere denne uka. Video: CNN / Joemark Narsico / Korean Central Television Vis mer Vis mer

Foreløpig har det imidlertid ikke kommet noen amerikansk reaksjon, men ifølge Chung har Sør-Korea og USA diskutert muligheten for å utplassere «de kraftigste strategiske aktiva USAs forsvar har å by på».

Det kan potensielt være en henvisning til de taktiske amerikanske atomvåpnene, som ble trukket ut av den koreanske halvøy i 1991.

Russland vil ha ro

Russland fordømmer også atomprøvesprengningene.

- Pyongyangs seineste demonstrative avfeiing av kravene i de relevante resolusjonene fra FNs sikkerhetsråd, og gjeldende normer og internasjonale lover, fortjener den kraftigste fordømmelse, heter det i en uttalelse fra russisk UD.

Videre sier de at det er viktig å beholde roen, og at det essensielt å unngå å eskalere spenningen på koreahalvøya ytterligere.

- Vi ber alle interesserte parter om å umiddelbart gjenopprette dialog og forhandlinger, som er den eneste mulige utveien for en løsning på problemene på Koreahalvøya, heter det i uttalelsen.

Tidligere denne uka sa Vladimir Putin i en uttalelse at nye sanksjoner ikke er løsningen å gå for at Nord-Korea skal gi opp sitt kjernefysiske atomvåpenprogram.

Han mener at de regionale utfordringene bør løses med direkte dialog og ikke skittkasting.

- Provokasjoner, press og militær og fornærmende retorikk fører ingen vei, sier presidenten.

Brende: - Provokasjon

Også utenriksminister Børge Brende (H) sier at handlingene til Nord-Korea er helt uakseptable. Han sier til NRK at verdenssamfunnet må reagere og at det er bekymringsfullt.

- Prøvesprengningen er en uansvarlig provokasjon i en allerede svært spent og farlig situasjon på Korea-halvøya og i regionen. Nord-Koreas handling er helt uakseptabel og FNs sikkerhetsråd og det internasjonale samfunnet må reagere sterkt og samlet.

Statsminister Erna Solberg, sier til NTB spenningen i Asia er høy og at det er skremmende.

- Jeg frykter i alle fall betydelig økt opprusting. Jeg ser ikke for meg noen atomkrig. Dette brukes jo som et pressmiddel, sier Solberg.

I en pressemelding sier NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, at han fordømmer atomprøvesprengningen og at det er nok et brudd på en rekke resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd.

(Dagbladet/NTB)

Dagbladet oppdaterer saken.