ØNSKER NYE RUTINER: - Man må nå få på plass varslingsrutiner skolene i mellom når det gjelder lærere som mister jobben som følge av overgrepsanklager, sier Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets familie- og kulturkomite Solveig Horne (Frp) til Dagbladet.

Foto: Jon Terje H. Hansen / Dagbladet
ØNSKER NYE RUTINER: - Man må nå få på plass varslingsrutiner skolene i mellom når det gjelder lærere som mister jobben som følge av overgrepsanklager, sier Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets familie- og kulturkomite Solveig Horne (Frp) til Dagbladet. Foto: Jon Terje H. Hansen / DagbladetVis mer

Ønsker eget varslingssystem for å hindre overgrep i skolen

Opposisjonspolitikere og barneombudet mener det blir gjort for lite.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag starter rettssaken mot en lærer (44) som er tiltalt for seksuelle overgrep mot sju unge gutter i perioden 1997 - 2011.

44-åringen, som har erkjent delvis straffskyld, ble pågrepet i august 2011, men allerede i 2001 hadde politiet bevis for at mannen, som da jobbet som vaktmester på en skole i Oslo, hadde tatt nakenbilder av en mindreårig gutt på skolens fyrrom.

Han ble da siktet for produksjon eller medvirking til produksjon av barnepornografi, men ble aldri tiltalt.

Like etter fikk han jobb som lærer ved en annen skole.

Ønsker varslingssystem Dette er bare én av åtte saker som er blitt behandlet av politi og påtalemyndighet i Norge de siste to åra. Minst 20 barn er ofre.

NAIVE:
Stortingsrepresentant  Elisabeth Aspaker (H) mener vi ikke er årvåkne nok.
Foto: Knut Falch/ SCANPIX
NAIVE: Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker (H) mener vi ikke er årvåkne nok. Foto: Knut Falch/ SCANPIX Vis mer

Opposisjonspolitikere og barneombud Anne Lindboe mener det gjøres for lite for å hindre overgrep i skolen.

Stortingsrepresentant og medlem av Stortingets familie- og kulturkomite Solveig Horne (Frp) mener at det bør innføres et system for varsling av overgrepslærere.

- Kommunene har i dag ingen varslingsplikt. Man må nå få på plass varslingsrutiner skolene i mellom når det gjelder lærere som mister jobben som følge av overgrepsanklager. Rettssikkerheten til lærerne er selvfølgelig viktig, og man er uskyldig til det motsatte er bevist, men samtidig skal det mye til for at en person mister jobben som lærer, sier Horne.

Hun mener også at systemet for hvordan politiattester utformes, bør endres.

TABU:
Barneombud Anne Lindboe aier at ofrene for slike overgrep opplever det som skambelagt og vanskelig å snakke om.
Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet
TABU: Barneombud Anne Lindboe aier at ofrene for slike overgrep opplever det som skambelagt og vanskelig å snakke om. Foto: Jørn H. Moen / Dagbladet Vis mer

- Dersom det har vært en påtaleunndragelse i en overgrepssak, bør dette inn i grunnlaget for politiattesten, sier hun.

- Naive Utdanningspolitisk talskvinne i Høyre, Elisabeth Aspaker, mener også det blir gjort for lite når det gjelder håndteringen av seksuelle overgrep begått av lærere.

- Vi opplever stadig flere saker der læreren har begått overgrep over lang tid, og der flere unger har vært involvert. Det betyr at man ikke er årvåken nok, sier Aspaker til Dagbladet.

- Systemet med politiattest og alvoret vi legger i denne typen saker, forteller meg at vi er litt naive og for dårlige til å konfrontere lærere som mistenkes for disse overgrepene. Det legges dessuten for liten vekt på det ungene sier.

Tabubelagt Barneombud Anne Lindboe mener denne typen overgrep er blant de mest tabubelagte vi har i samfunnet i dag.

- Ofrene opplever det som skambelagt og vanskelig å snakke om, de holder det inni seg og føler at de ikke har noen de kan fortelle om det til. Andre har i ettertid sagt at de ikke forsto hva de ble utsatt for, sier hun til Dagbladet.

TRENGER MER OPPMERKSOMHET:
Hans Olav Syversen (KrF) tror den største utfordringen er ubevissthet rundt overgrep i skolen.
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
TRENGER MER OPPMERKSOMHET: Hans Olav Syversen (KrF) tror den største utfordringen er ubevissthet rundt overgrep i skolen. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

- Er skolene gode nok til å fange opp denne typen overgrep?

- Det tror jeg ikke. Men dette er et generelt problem, og et ansvar alle som jobber med barn har. Og det handler ikke bare om å kjenne igjen tegn på overgrep, men også om å være en som kan hjelpe barna. De som jobber i barnehager og på skoler er blant de aller viktigste i barns liv, da de ser dem hver dag. Både i utdanningen til lærere og førskolelærere og andre yrkesgrupper som jobber med barn, er det for lite fokus på dette, sier Lindboe.

Hans Olav Syversen (Krf) tror den største utfordringen er ubevissthet rundt overgrep i skolen.

- Man tenker ikke, og vil kanskje ikke tenke, at dette er en mulighet. Men vi vet jo dessverre hvor de som gjør overgrep mot barn søker seg hen, og da må oppmerksomheten være tilsvarende, sier han til Dagbladet.