Ønsker en klarere Kerry

John Kerry må vinne amerikanernes hjerter. Omfattende sikkerhetstiltak preger demokratenes landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede i lang tid har det vært klart at senator Kerry blir partiets kandidat ved presidentvalget i november. Når det gjelder de politiske sakene, gir landsmøtedelegatene inntrykk av å være mindre splittet enn hva som har vært vanlig i senere år.

Demokratene legger derfor vekt på muligheten til å gi velgerne et klarere inntrykk av presidentkandidaten som person og hans politikk.

- Jeg synes Kerry trenger å befeste sin stilling i partiet, sier Annette McCroy, en av delegatene fra Nebraska, til The New York Times.

Frykter angrep

Sikkerhetstiltakene i Boston denne uken er de strengeste rundt et amerikansk landsmøte noen gang, noe som illustrerer hvordan det amerikanske samfunnet har endret seg siden 11. september 2001.

Rundt 3.000 politifolk er utkommandert for å passe på deltakerne på møtet. Kumlokk er blitt sveiset igjen, og postbokser og søppelkasser er fjernet slik at ingen kan bruke dem til å gjemme bomber.

Helikoptre svevde over møteområdet mandag, og i toppen av bygningen som huser delstatsforsamlingen i Massachusetts, sto en skarpskytter og fulgte med på hva som skjedde i gatene under ham. Den amerikanske kongressen har bevilget 350 millioner kroner til sikkerhetstiltakene, men den endelige summen kan lett bli høyere.

Amerikanske tjenestemenn har tidligere advart om at al-Qaida muligens planlegger angrep i tiden fram mot presidentvalget.

- Amerika er ved et veiskille. Dette vil bli det viktigste valget i vår levetid, sier Terry McAuliffe. Han leder gruppen Democratic National Committee, som spilte en viktig rolle da Bill Clinton i sin tid ble utnevnt som presidentkandidat.

- Positivt fokus

Eks-president Clinton er blant deltakerne på landsmøtet, og skulle etter planen gå på talerstolen natt til tirsdag norsk tid. Hans kone, senator Hillary Clinton, var opprinnelig ikke på talerlisten, men ble tatt med i siste liten etter protester fra deler av partiet.

Både partiledelsen, Kerry og mange av delegatene har bedt om at møtet konsentrerer seg om det demokratiske partiets program, og ikke om kritikk av den sittende presidenten George W. Bush.

- Folk er trøtt og lei av negativitet. Mitt inntrykk er at denne kampanjen har en positiv tone: Hva står demokratene for, hvordan kommer vi til å regjere, hva kan vi tilby som George Bush ikke har, sier Frances S. Williams, en 75 år gammel delegat fra New Mexico.

Lover flere jobber

Landsmøtet er stedet hvor Kerry formelt vil bli utnevnt som presidentkandidat. Selv går han på talerstolen torsdag, for å oppsummere møtet, og med håp om å oppildne både støttespillere og amerikanske velgere.

Kerrys politiske plattform skal også vedtas under landsmøtet. Her lover han blant annet å heve minstelønnen, å skape flere jobber og å øke kravene til miljø og arbeiderrettigheter ved forhandling om handelsavtaler. Budsjettunderskuddet skal halveres i løpet av fire år.

På noen områder avviker Kerry fra holdninger som er utbredt i partiet. Mens flertallet av de demokratiske velgerne og storparten av delegatene til landsmøtet mener det var galt å gå til krig mot Irak, legger presidentkandidaten vekt på at Irak nå må stabiliseres.

At presidentvalget vekker oppmerksomhet også utenfor USA, blir åpenbart når man ser gjestelisten til landsmøtet. Fra hele 120 land kommer det besøkende som ønsker å følge nominasjonen av Kerry på nært hold.

- Antallet utlendinger gjenspeiler at vi er i et internasjonalt klima. Det er en generell bekymring over hva som skjer i dette landet, mener tidligere utenriksminister i Clinton-regjeringen Madeleine Albright.

(NTB)

SKJEBNETIMER:</B> John Kerry går inn i sitt livs viktigste timer.
<B>STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Rundt 3000 politifolk skal passe på delegatene til landsmøtet.