Miljøprat: Erna Solberg brukte om lag en tredjedel av landsmøtetalen på å snakke om klima og miljø. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Miljøprat: Erna Solberg brukte om lag en tredjedel av landsmøtetalen på å snakke om klima og miljø. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Ønsker et grønnere Høyre

Høyregrasrota trekker partiet i miljøvennlig retning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Manuskriptet Erna Solberg hadde i hendene da hun holdt landsmøtetalen i går var på 37 sider. Hele 12 av disse sidene handlet om klima og miljø.
Også fra grasrota i Høyre er det et press for å trekke partiet i en grønnere retning.

859 tillitsvalgte på alle nivåer i Høyre har svart Dagbladet på en undersøkelse om i hvilken retning de vil at partiet sitt skal gå i. Et mindretall på 35 prosent mener partiet må legge større vekt på miljøhensyn. Bare 8,5 prosent ønsker å trekke partiet i motsatt retning. 56 prosent mener partiet i dag fører en riktig miljøpolitikk.

Mer penger Partiets miljøpolitiske talsmann Nikolai Astrup er svært fornøyd med Erna Solbergs tale om partiets miljøsatsing.

- Dette er en opptrapping av miljøsatsingen og en erkjennelse av at vi etter åtte år med rød-grønn politikk er kommet for kort i arbeidet med å nå klimamålene.

Men han vil ikke være med på at talen til Solberg er en seier for ham selv.

- Det er en seier for fremtiden, sier han.

Statsministeren lovet å øke bevilgningene til klimafondet for miljøteknologi med nesten 13 milliarder kroner de neste tre årene. Hun varslet også skatteletter for varmepumper og andre enøk-tiltak i privatboliger, samt en handlingsplan for utfasing av oljefyring i statlige bygg.

- Denne dagen har jeg gledet meg til. Vi har startet på den omstillingen som gjør Norge til et lavutslippsamfunn, sa miljøvernminister Tine Sundtoft fra talerstolen.

Olje Miljøstiftelsen Zero og Venstre omfavner Høyres dreining, mens Miljøpartiet de grønne, SV og Bellona ikke er like begeistret. De mener at Solberg ungikk å snakke om det største klimaproblemet, nemlig norsk oljeutvinning.

- Erna Solberg trekker fram flere av konklusjonene fra FNs klimapanel, men unnlater å nevne den som har størst betydning for Norge, nemlig at store deler av våre olje- og gassressurser må bli liggende i bakken om verden skal nå sine klimamål, sier Bellona-leder Fredrik Hauge.

Da landsmøtet fredag diskuterte en foreslått klimaresolusjon, tok statsminister Erna Solberg (H) ordet for å advare delegatene mot å vedta for mange kostbare klimatiltak. Hun minnet om at Høyre vant valget etter å ha gitt kostbare valgløfter, og ba landsmøtet ta hensyn til dette - slik at hun slipper å måtte måtte forklare velgerne hvorfor pengene ikke strakk til.

-Velgerne forventer at vi levere på det vi prioriterte først, sa Solberg.

Ønsker et grønnere Høyre