Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ønsker fengselsstraff

Dobbeldrapstiltalte Ola Pedersen (65) vil i fengsel for å bøte på det han har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): I går forklarte dobbeltdrapstiltalte Ola Pedersen seg for første gang i Fredrikstad tingrett etter skuddene på Borge i november i fjor.

-  Dette er utrolig tøft for meg, og noe jeg aldri kommer til å bli ferdig med. Jeg prøver å få det litt på avstand, men dette er noe jeg må slite med resten av livet, sier den tiltalte Ola Pedersen til Dagbladet, etter å ha forklart seg for retten.

-  Ville dø

I retten forklarte han at han var på randen av sammenbrudd etter å ha skutt sin samboer og hennes datter.

-  Jeg var helt ute av meg. Det første som slo meg var at jeg ikke fortjente å leve. Jeg var fast bestemt på å terminere mitt elendige liv, sa han.Men han tenkte på bikkja si «Mukken», og leverte den hos noen venner, før han så dro til kirkegården på Borge kirke. Der skulle han bruke den siste patronen i revolveren han hadde skutt sine familiemedlemmer med - på seg selv, hevder han.

-  Men jeg tok vel til fornuft, og fant ut at det var for feigt å ta sitt eget liv. Jeg ville stå for det jeg hadde gjort. Det jeg har gjort er det ingen tilgivelse for, så jeg har et ønske om straff, sa han i retten.

-  Det er trygt, psykisk, for meg å være i fengsel, sa han.

-  Uaktsomt

ÅSTEDET: I dette huset i Borge ved Fredrikstad ble Inger-Lise Kjølsund (54) og Simona Kjølsund (21) drept i 2005. Foto: John Terje Pedersen
ÅSTEDET: I dette huset i Borge ved Fredrikstad ble Inger-Lise Kjølsund (54) og Simona Kjølsund (21) drept i 2005. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

65-åringen erkjenner forsettlig drap på samboerens datter Simona Kjølsund (21). Han forklarte at han skjøt henne i ren sinne etter en TV-krangel. Men han står fast på at skuddene som drepte samboeren Inger Lise Kjølsund (54) var et uhell.

Uaktsomheten forklarer han delvis ved at han var ustø fordi han snublet over hunden sin. Han hevder også at han ikke så hva han skjøt på:

-  Etter at jeg hadde skutt Simona, hørte jeg et forferdelig hyl. Deretter så jeg nærmest en sort vegg kommende mot meg, og i redsel løsnet jeg også skudd i den retningen, uten å se hva jeg skjøt på, forklarte Pedersen.

Inger Lise ble truffet med to skudd i hodet og i overarmen.

Uvanlig sak

Og det er nettopp spørsmålet om uaktsomhet som vil oppta retten de kommende dagene.

-  Det store spørsmålet er bevisførselen rundt om skuddene mot samboeren gikk av ved et uhell eller ikke, sier statsadvokat Tor Henning Knudsen.

Aktor brukte mye tid i går for å prøve å motbevise påstanden om uaktsomhet, gjennom vitneutsagn og funn fra kriminalteknikere.

image: Ønsker fengselsstraff

Et annet spenningsmoment er at dobbeltdrap er høyst uvanlig i Norge, og er sjeldent blitt behandlet i Høyesterett. Dermed er det også knyttet spenning til hvilken påstand om straff statsadvokaten vil legge ned. Rettssaken fortsetter på mandag, blant annet med vitner tilknyttet familien, som kan uttale seg om forholdet mellom de avdøde og den drapstiltalte.

TILTALT FOR DOBBELTDRAP: 65 år gamle Ola Pedersen.