Ønsker fortsatt å spørre om graviditet

Norske arbeidsgivere nysgjerrig i jobbintervjuer. - Håpløs detaljstyring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske arbeidsgivere ønsker fortsatt å kunne spørre om graviditet under jobbintervjuer.

- Håpløs detaljstyring, mener HSH.

Arbeidsgiverne mener det er helt naturlig å spørre kvinner på jobbintervju om de er gravide, melder NRK.

- Håpløs detaljstyring, det er i hvert fall mange sider ved denne saken som ikke har kommet fram, og HSH er derfor kritisk til hvordan dette skal gjennomføres, sier administrerende direktør i arbeidsgiverorganisasjonen HSH, Vibeke Madsen.

Regjeringens forslag om å forby spørsmål om planlagt graviditet under jobbintervju kommer etter et initiativ fra Likestillings- og diskrimineringsombudet.

- Siden 2000 har tallet på klager som angår diskriminering av gravide i arbeidslivet økt jevnt og trutt. De utgjør i dag en tredel av alle henvendelser til ombudet, sier avdelingsleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet, Elisabeth Lier Haugseth.

- Poenget er at i et intervju så ønsker du å bli kjent med hele kandidaten. Man snakker naturligvis om man er gift og hvor man bor og hvorda n man ser på framtiden. Det er viktig for en arbeidsgiver å forstå og kjenne denne personen, også for å kunne tilrettelegge for jobb. Og hvis det da viser seg at personen er gravid, er det viktig for arbeidsgiver å få kjennskap til det, sier Madsen.

Foto: Berit Roald / SCANPIX
Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer