Ønsker ikke å være kongebonde

Kronprins Haakon vil ikke være «kongebonden av Skaugum», og vil ha endringer.

SLUTTER SOM BONDE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ønsker å slutte som bønder. Og i tillegg ønsker de å frigjøre tomter. Men til hva? Her stilte kongefamilien til julefotografering på Skaugum i desember i fjor. Foto: Scanpix
SLUTTER SOM BONDE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ønsker å slutte som bønder. Og i tillegg ønsker de å frigjøre tomter. Men til hva? Her stilte kongefamilien til julefotografering på Skaugum i desember i fjor. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kronprinsparet åpner nå for å forpakte bort hele gardsdrifta på Skaugum. I tillegg ønsker kronprinsparet å skille ut tomter. Kanskje med tanke på at egne barn skal bo der i framtida.

Ola Aanonsen har vært gårdsbestyrer på Skaugum i 45 år. Etter årets driftsår går han av med pensjon, og det er i den forbindelse kronprinsparet og deres rådgivere på Slottet ser på hva som skal skje på og rundt Skaugum.

- Det er naturlig å se på alt når Ola Aanonsen går av med pensjon. I den forbindelse har man annonsert etter en som kan tenke seg på forpakte jorda og gardsdrifta på Skaugum, og gjerne legge om virksomheten i økologisk retning, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen den Det Kongelige Slott til Dagbladet.

Ikke overskudd
Gardsdrifta på Skaugum er ingen stor butikk for kronprinsfamilien. Det er nå fem år siden kronprinsparet flyttet til Skaugum, og etter det Dagbladet forstår, så går gardsdriften i pluss-minus null. Skaugum i Asker er en forholdsvis stor gård etter norske forhold. Her produseres kjøtt, for, korn og melk. Med leiejord er det 1245 dekar dyrket mark på området.

- Melkekvoten er på 220.000 liter som dekkes av 37-38 årsproduserende kyr, sier assisterende stabssjef ved slottet, Anders Flågen til Nationen. Målt mot produksjonsstøtten er gården blant de rundt 200 største i Norge og får over 500.000 kroner i produksjonstilskudd årlig. Likevel viser regnskapene ingen stor fortjeneste.

Må oppgradere
Kommunikasjonssjef Marianne Hagen sier i denne forbindelse at det også er nødvendig med en oppgradering av maskinparken på Skaugum.

Men denne investeringsplanen blir lagt bort dersom man lykkes med å finne en som vil forpakte jordbruksarealene på Skaugum.

I fjor fikk Skaugum gård to pålegg om utbedringer fra Mattilsynet. Begge forhold skal være utbedret.

Kronprinsparet skal selv være opptatt av at gardsdrifta på Skaugum går i retning av økologisk landbruk, men det er ikke sikkert man får dette til når man nå ønsker å gi opp kombinasjonen kronprinsjobb og storbonde.

Ønsker ikke å være kongebonde

Mer enn folket
I tillegg skal Landbruksutvalget i Asker i dag ta stilling til en søknad fra kronprinsen om å fradele 11 parseller på landbrukseiendommen Skaugum gård. Ni av parsellene som er søkt fradelt er allerede bebygd, og jordbrukssjef i Asker og Bærum, Olav Vik, foreslår overfor politikerne at disse kan fremdeles eiendommen. Når det gjelder tre av parsellene så foreslår jordbrukssjefen at Landbruksstyret sier net til fradeling.

- Denne saken er ikke fri for problemer. Der det er ren, dyrkbar jord, så innstiller vi på avslag. Hele saken er egentlig vanskelig, og ikke minst at man ønsker å fradele områder som ligger som ubebodde øyer på det store området. Etter min mening må vi behandle alle i området likt, noe som gjør at vi forslår avslag for tre av områdene som er søkt fradelt, sier jordbrukssjef Vik til Dagbladet.

Stor boligmasse
Det er uvanlig stor boligmasse på Skaugum gård. På andre store gårder i området, så har politikerne sagt ja til fradeling og videresalg. Dette innebærer at kronprinsparet ikke nødvendigvis får godtkjent «kongstankene» bak Skaugum-oppryddingen.

- Dette er en større plan. Det foreligger ingen umiddelbare planer om å selge tomtene dersom man går godkjent søknaden. Hele planen er satt opp med tanke på å skape fleksibilitet på Skaugum gård. Det er mange hensyn å ta når man setter sammen en slik plan, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet.

- Hva slags fleksibilitet for framtida gir det å skille ut tomter som ligger ubebygget midt på området?

— Det er «dagens gordiske knute». Det eneste jeg kan si er at det her er tenkt større fleksibilitet for hele området.