Brevdebatt:

«Ønsker ikke jordmor med hestehale»

Fødeavdelingen får nå flere spesielle ønskebrev fra vordende mødre. Avdelingssjef tror sosiale medier skaper urealistiske forventninger.

STILLER KRAV: Lang liste med bestilling for hvordan jordmor skal være ved fødsel, kan være et uttrykk for ønske om å ha kontroll i en ukontrollerbar situasjon. Foto: Shutterstock / NTB
STILLER KRAV: Lang liste med bestilling for hvordan jordmor skal være ved fødsel, kan være et uttrykk for ønske om å ha kontroll i en ukontrollerbar situasjon. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ønsker ikke jordmor med hestehale», «ønsker ikke jordmor med hijab», eller «ønsker ikke en jordmor som er over 50 år».

Den siste tida har flere av ønskebrevene fra kvinner som skal føde, endret karakter. Noen av dem er ikke bare ønsker, de er mer som en bestilling.

- Vi får nå flere ønskebrev, og når det blir flere, vil også flere av dem ha innhold som ikke er relevant, sier Marit Halonen Christiansen, avdelingssjef ved Kvinneklinikken på Stavanger universitetssjukehus (SUS).

Det var Stavanger Aftenblad som omtalte fenomenet først.

Christiansen ved SUS understreker at slike bestillinger er blant unntakene.

- Flere av ganske få, er fortsatt ikke mange.

Store forventninger

Influencer Veronica Simoné Fjeld, som poster mye om baran og livsstil, reagerer.

- Det er farlig hvis vi blir et samfunn som har helt urimelige krav til en yrkesgruppe som er så viktige for oss, skriver hun om jordmødre i en kronikk i Aftenbladet mandag.

Jordmor Magnhild Storbæk Røed har kommentert Aftenbladets artikkel på Facebook:

«Dette tror jeg er en oppkonstruert problemstilling, og en helt unødvendig sak. Som jordmor har jeg lest hundrevis av ønskebrev og aldri sett noe i nærheten.», skriver hun.

Avdelingssjef Christiansen, som er utdannet gynekolog, tror mange kvinner har for store forventninger til seg selv, og at sosiale medier har en del av skylda.

STORE FORVENTNINGER: Mange kvinner har store forventninger til seg selv og fødselen, tror Marit Halonen Christiansen, avdelingssjef ved SUS. Foto: Stavanger Universitetssjukehus.
STORE FORVENTNINGER: Mange kvinner har store forventninger til seg selv og fødselen, tror Marit Halonen Christiansen, avdelingssjef ved SUS. Foto: Stavanger Universitetssjukehus. Vis mer

- Hvis man diskuterer fødsel i ulike fora på nett og ser at «hun syns det var fantastisk», kan det skape et press. Men ja, kanskje var det fantastisk to uker etterpå. Du føler deg ikke «dritfresh» etter en fødsel hvor du ikke har sovet på tre døgn, sier hun.

Christiansen tror mange har for store forventninger til seg selv.

- Det er ikke sånn at du kan prestere på en fødsel. Du kan prestere på en halvmaraton, men det er lite du kan gjøre for å prestere på en fødsel, sier hun.

Selv legger hun ikke ut på Instagram at «i dag ble det speilegg til middag igjen» eller bildet fra frokostbordet hun måtte løpe fra, med tre halvspiste boller cornflakes.

FØDSEL: I den nyeste sesongen av «Funkyfam» får seerne være med når Jørgine Massa Vasstrand skal føde sitt fjerde barn. Reporter: Nora Skavhaug. Video: Luna Lea/TV 2. Vis mer

- Uheldig

- Vi legger ut det vi er fornøyde med, du kan ikke tenke at alle andre deler alt, sier hun og legger til:

- Hvis du får en jordmor som ikke har den fargen og fasongen du tenkte deg, så betyr det ingenting.

Christiansen understreker at de forsøker å fordele sine ressurser på best mulig måte, og selv om du har ønsker en ung jordmor, kan det godt være du får hun som er over 60. Det kan bli ubehagelig for hennes ansatte.

- Det er uheldig hvis du er den jordmora med grått hår som ender med å gå inn til hun som har sagt hun ikke vil ha en eldre jordmor, men i det store og hele er ikke dette av de største problemene i svangerskapsomsorgen.

Leder i Jordmorforbundet, Hanne Charlotte Schjelderup sier til Dagbladet at de er kjent med at det kommer ønskebrev.

- Ønskebrev får vi, men jeg har selv ikke opplevd å få kravstore spørsmål. For jordmødre gir fødebrev viktig informasjon som vi bruker for å gi kvinnen medvirkning og medbestemmelse i en av livets mest sårbare stunder, sier hun, og legger til:

- Eldre jordmødre er ofte de mest erfarne, så det skal slett ikke gravide se mørkt på.

ERFARNE: Eldre jordmødre er gjerne de mest erfarne, mener Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet. Foto: Jordmorforbundet.
ERFARNE: Eldre jordmødre er gjerne de mest erfarne, mener Hanne Charlotte Schjelderup, leder i Jordmorforbundet. Foto: Jordmorforbundet. Vis mer

Nyttig informasjon

Et «ønskebrev» er vanlig at fylles ut i løpet av graviditeten. På SUS følger dette brevet oftest en mal som heter «Tanker rundt fødsel».

Her fyller man ut slikt som at du ønsker å føde i badekar, partneren vil gjerne klippe navlestrengen, eller andre relevante opplysninger som at «min mann besvimer når han ser blod, derfor er det fint hvis ingen spør om han vil klippe navlestrengen». Slike opplysninger er relevante, understreker Christiansen ved SUS.

- Veldig mye av det som står i ønskebrevene, er nyttig. Utfordringen er de tilfellene der den fødende har ønsker som helt åpenbart ikke lar seg oppfylle eller ikke har noen relevans. Vi ønsker møte kvinnene på best mulig måte, slik at de føler seg trygge i prosessen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer