Smitterekord i Telemark:

Ønsker innstramminger etter «skrekkdøgn»

Smittesituasjonen i er stigende i mange kommuner i Vestfold og Telemark. Porsgrunn ønsker nå at staten skal ta over styringen, og vil ha skjenkestopp og besøksbegrensninger i Grenland.

VIL STRAMME INN: Ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn kommune mener staten nå må ta over styringa av tiltak i fylket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL STRAMME INN: Ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn kommune mener staten nå må ta over styringa av tiltak i fylket. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

70 personer er registrert smittet i Telemark det siste døgnet. Det er det høyeste noensinne, skriver Varden, som omtaler det som et «skrekkdøgn».

53 av de nye smittetilfellene er registrert i Skien kommune, noe som er det nest høyeste hittil i pandemien. I Skien var det formannskapsmøte om nye tiltak onsdag ettermiddag.

Der besluttet politikerne blant annet å innføre et forbud mot flere enn fem på besøk i private hjem og munnbindplikt, melder Varden.

I tillegg ble det innført stans i fritidsaktivitet og breddeidrett innendørs for alle over 16 år, og på serveringssteder kan det nå maksimalt sitte fem personer rundt et bord, skriver NTB.

Vil ha skjenkestopp

I nabobyen Porsgrunn er det registrert 11 nye tilfeller siste døgn, og ordfører Robin Martin Kåss i Porsgrunn ønsker nå at staten skal ta over styringa.

- Vårt ønske er at man har statlige tiltak. Det er den beste måten å koordinere på i området vi er i. Men det er ikke alle enige i, sier han til Dagbladet.

- Jeg tror det hadde vært det mest gunstige for å slå ned smitten raskt, siden så mye av smitten er på tvers av kommunegrensene.

Onsdag formiddag satt alle kommunene i Vestfold og Telemark i møte med Statsforvalteren, der situasjonen i den enkelte kommune, samt veien videre, var tema.

70 SMITTEDE: Det siste døgnet er det registrert 70 nye smittetilfeller i Telemark - det høyeste så langt i pandemien. Her fra Brevik i Porsgrunn kommune. Foto: Cornelius Poppe / NTB
70 SMITTEDE: Det siste døgnet er det registrert 70 nye smittetilfeller i Telemark - det høyeste så langt i pandemien. Her fra Brevik i Porsgrunn kommune. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

Ifølge Kåss var Porsgrunn alene om ønsket om statlige tiltak.

Rådmannen i Porsgrunn har onsdag anmodet om dialog med nabokommunene, og at de sammen skal be staten innføre en felles forskrift for kommunene i Grenland. Ønsket er å innføre tiltaksnivå 5B - regjeringens nest strengeste tiltaksnivå - som blant annet innebærer skjenkestopp og begrensninger for antall besøkende, fram til 20. mai.

Om det ikke er mulig å oppnå enighet om statlig styring, håper rådmannen i Porsgrunn at det er mulig å oppnå enighet om en lokal forskrift tilsvarende regjeringens nivå 5B.

- Vi ønsker dette felles for Grenland, og avventer nå hva de andre beslutter, sier Kåss.

Porsgrunn har møte om nye tiltak i formannskapet torsdag.

Kommunene i Grenlands-området har tidligere vært underlagt regjeringens strengeste tiltaksnivå, 5A.

CORONAPASS: Line Vold forteller at det må tas flere hensyn når man skal bestemme hvordan man kan bruke coronapasset. Video: Vegard Kruger. Vis mer

- Veldig alvorlig

Mandag sa Kåss til Dagbladet at han ønsket seg tiltak som reduserer mobiliteten i regionen.

- Vi har iverksatt tiltak på egen hånd, med munnbind og visse begrensninger. Men det hjelper ikke å stenge ned bare hos oss. Smitteveiene går på kryss og tvers. Vi er avhengig av å koordinere med kommunene rundt, sa han.

I tillegg til tilfellene i Skien og Porsgrunn er det registrert tre smittede i Kragerø og ett nytt tilfelle i hver av kommunene Notodden, Bamble, Siljan, Midt-Telemark og Nome.

I Porsgrunn er nå over 1500 innbyggere i karantene, og situasjonen stadig blir mer omfattende, forteller ordføreren.

- Situasjonen er veldig alvorlig på den måten at det allerede er relativt høye tall og det ser ut til å være stigende. Dette ser ut til å være regionalt, med mange tilfeller på tvers av kommunegrensene, og det er ikke lett å håndtere det, sier Kåss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer