- Ønsker jeg virkelig å leve etter dette?

Anders Behring Breivik beskrev i dag grusomme detaljer fra Utøya. Vi advarer mot sterke skildringer.

VURDERTE SELVMORD: Anders Behring Breivik vurderte å ta sitt eget liv. Foto: REUTERS/Stian Lysberg Solum/Scanpix/Pool
VURDERTE SELVMORD: Anders Behring Breivik vurderte å ta sitt eget liv. Foto: REUTERS/Stian Lysberg Solum/Scanpix/PoolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik (33) fortsatte fredag ettermiddag å forklare i detalj de grusomme detaljene fra Utøya 22. juli i fjor.

33-åringen bruker mye tid på å gå innpå hvert drap han husker. Han forklarer hvor mange han skjøt og hvor på øya. Han prøver også å huske hvor mange ganger han skøyt ofrene sine, og også hvor på kroppen.

Breivik forteller også at han syntes det var tungt å utføre handlingene, men mener samtidig at han gikk på autopilot.

- Jeg gikk etterhvert tom for skudd og måtte opp til kisten bak kafébygget for å fylle opp, sa han.

Røykgranater I denne kisten hadde han også to fireliters kanner med diesel. Dette skulle brukes til å tenne på bygninger folk gjemte seg inni, slik at de skulle løpe ut. Dette fordi han ikke turte å bevege seg inn i tilfelle han ble overmannet.

- Jeg begikk en tabbe ved å ta med diesel, fordi diesel ikke er antennelig. Jeg hadde også glemt å ta med lighter, sa han.

33-åringen hadde også med røykgranater for å kaste inn i bygninger. Dette skulle brukes til å røyke de som gjemte seg inne i bygningen ut.

Dette lyktes han ikke med. Den første granaten traff vinduet, og rullet ned mot bryggen på øya. Dette mener Breivik var hensiktsmessig fordi det da «skjermet ham mot skarpskyttere fra Delta-styrken på fastlandet»

På sitt andre forsøk lyktes han i å antenne en røykgranat på innsiden, men ingen løp ut.

Skøyt mot båter Breivik forteller at han da hørte mye lyder fra brygga og beveget seg dit.

- Jeg så at noen båter plukket opp ungdommer fra vannet som forsøkte å flykte. Jeg løsnet skudd mot disse for å skremme dem. Jeg prøvde også å sikte mot baugen for å drepe de som lå nede i båten, sa han.

Etter å ha løsnet skudd mot flere båter, gikk han tilbake til kafébygget.

- Jeg ville finne en lighter inne i bygningen, men da jeg kom inn så jeg en mobil på gulvet. Jeg prøvde da å ringe politiet, og etter å ha fått opptattsignal flere ganger, kom jeg gjennom, sa han.

Han ønsket da å overgi seg, og ba om å få snakke med lederen av Delta.

Vurderte å overgi seg På dette tidspunktet vurderte han å gi seg.

- Jeg tenkte at jeg nå har fullført oppdraget mitt og at de fleste hadde blitt skremt på vannet. Jeg regnet med at de fleste hadde druknet. Men da jeg ikke ble ringt opp tenkte jeg at de ikke ville la meg kapitulere, så jeg kunne like gjerne fortsette, sa han.

Breivik fortsatte å forklare retten i detalj om forskjellige drap han begikk.

Han fortalte også at han ikke beveget seg på østkanten av øya, fordi han da kunne være i sikte på snikskyttere fra Delta.

33-åringen fortalte om at han lokket folk til seg og latet som han var politimann. Flere stolte på det han sa og ble skutt på kloss hold.

Han sa også at han merket godt at flere spilte død, så han skjøt flere personer som tilsynelatende var livløse.

Etter å skutt flere personer prøvde han å ringe politiet igjen. Han stilte de samme kravene som i første samtale, og ønsket å prate med operasjonslederen for Delta.

Etter han la på fortsatte Breivik å lete etter mennesker som gjemte seg.

Vurderte selvmord Etter en stund hører han et helikopter over tretoppene på øya.

- Jeg tenkte at nå blir jeg skutt. Jeg var helt sikker på at det var et politihelikopter og jeg vet at de har utstyr med seg som lett kan lokalisere meg, sier han.

Breivik reagerte på at helikopteret kom såpass nærme han, men at han aldri ble skutt.

Han vurderte senere å ta sitt eget liv.

- Jeg stilte meg spørsmålet om jeg ønsker å overleve dette. Jeg vet at hver dag resten av mitt liv vil være et mareritt. Jeg tenkte at hvis jeg skal ta livet mitt, må jeg ta opp pistolen og gjøre det nå, sier han.

Han la denne tanken fra seg etter en liten vurdering.

Breivik fortalte videre at han vurderte om han skulle angripe politiet da de kom for å pågripe ham, men at siden politiet ikke var målet, bestemte han seg for å ikke gjøre det.

Pågrepet Han sa at da politiet kom, kastet han rifla og gikk ti meter framover. - Jeg hørte dem rope et eller annet. I ettertid er jeg blitt fortalt at de ropte at de var bevæpnet politi, fortalte Breivik. - Jeg tror ikke jeg tenkte så mye da. Jeg var ikke redd, jeg tenkte: Hva skal jeg egentlig gjøre nå? legger han til. Breivik fortalte at noen sa at han skulle legge seg ned på bakken, mens andre sa han skulle sette seg på knærne. - Jeg svarte litt arrogant og spurte hva jeg skulle gjøre. Så tenkte jeg at hvis jeg kverulerer mer nå, får jeg et skudd i hodet. Så jeg satte meg på knærne, før jeg la meg ned på bakken, forteller han. Han sa han ble spurt om han hadde eksplosiver på seg og at han svarte at han kun hadde ammunisjon. Deretter ble han sikret av politiet. Breivik fortalte at politiet gjorde det klart at de antok at det var flere gjerningsmenn på øya. - Etter at jeg hadde blitt sikret, begynte de å lete etter andre. Jeg sa at jeg var den eneste, men dette trodde de ikke på, forklarer han. Han sa i retten at han lå nede i 30-40 minutter før han ble ført til Hovedhuset.