Ønsker Jens som statsminister

Thorbjørn Jagland som partileder og Jens Stoltenberg som statsminister. Det vil være den ideelle løsningen for Arbeiderpartiet, mener Ap-ordfører og tidligere stortingsrepresentant Jan Otto Fredagsvik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-ordførere landet rundt mener tida er inne for en lederdebatt i partiet, noe landsstyret la lokk på i vår. Ordføreren i Grane i Nordland, Trond Brennhaug, sier sentralstyret bør ta signalene og ta initiativ til en lederdebatt.

- Det er et sterkt ønske blant Ap's medlemmer om et skifte, sier Brennhaug.

Frøya-ordfører Jan Otto Fredagsvik sier Thorbjørn Jagland er en ypperlig partileder.

- Men Jens Stoltenberg er dyktigere til å markedsføre partiet. For partiet ville Jagland som partileder og Stoltenberg som statsministerkandidat gitt maksimal uttelling, sier Fredagsvik.

Han satt på Stortinget for Ap i forrige periode.

Full tillit

Fredagsvik understreker at han har full tillit til Jagland.

- Han er en ideologisk sterk leder med evne til å fenge oss. Han ville også helt sikkert bli en dyktig statsminister igjen, han var svært uheldig sist. Men alle ser jo at Stoltenberg har stor appell. Jeg har stor tillit til begge. For partiet ville en deling av partileder- og statsministeroppgaven gi maksimal uttelling, sier Fredagsvik.

Best for partiet

Han får følge av ordføreren i Melhus kommune, Anders Estenstad, som i dag får besøk av Jens Stoltenberg.

- Jeg støtter tankegangen til Fredagsvik, men det haster ikke. Jeg mener det ikke er ønskelig for Ap å komme tilbake i regjeringsmakt før velgerne har gitt oss et nytt styringsgrunnlag i Stortinget. Og mye kan skje på to år. Hvis det blir et veldig dårlig kommunevalg, vil det være større grunnlag for den debatten Fredagsvik reiser. Da vil det komme en debatt om lederskapet fram mot landsmøtet, sier Estenstad.

- Flink internt

- Jagland er nok flinkere innad i partiet enn på fjernsynet. Han er en ideolog som tenker dypt, men han er kanskje ikke så god til å argumentere. Det er vel dette som skiller han og Jens, sier Estenstad.

Ordføreren i Froland, Oddmund K. Mykland, sier til Kommunal Rapport at det blir lederdebatt i Arbeiderpartiet uansett valgresultat.

- Som opposisjonsparti kan vi ikke akseptere at Ap går tilbake. Vi kan ikke fortsette å miste oppslutning.