Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ønsker kutt i barnetrygd for å bevare den «etnisk norske befolkningen»:
- Minner om rasepolitikk

Per-Willy Amundsen (Frp) mente å komme KrF i møte. Det har i stedet forsuret regjeringsforhandlingene.

SKAPER REAKSJONER: Per-Willy Amundsen sitter i Frp's Innvandringsutvalg, der også nestleder Sylvi Listhaug sitter. Forslaget hans om mindre barnetrygd for barnrike familier har skapt sterke reaksjoner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SKAPER REAKSJONER: Per-Willy Amundsen sitter i Frp's Innvandringsutvalg, der også nestleder Sylvi Listhaug sitter. Forslaget hans om mindre barnetrygd for barnrike familier har skapt sterke reaksjoner. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per-Willy Amundsens forslag om å kutte i barnetrygden etter tredje barn, for ikke å «belønne innvandrerforeldre som får barn fire, fem eller seks», har skapt sterke reaksjoner.

Amundsen sa til TV 2 at det er viktig å bevare den «etnisk norske befolkningen» i møte med innvandrere med barnerike familier.

- Avskyelig

Utspillet kan forsure de pågående regjeringsforhandlingene mellom Høyre, Venstre, KrF og Frp på Granavolden på Hadeland, skriver NTB.

- Dette minner om en form for rasepolitikk og en statlig familieplanleggingspolitikk som er helt hinsides, sier Geir Bekkevold til nyhetsbyrået.

- Dette er jo også noe våre forhandlere har fått med seg, og noe de legger i potten. Amundsen bidrar jo til å tegne et bilde av Frp som er ganske trøblete, sier Bekkevold.

Også Unge Høyre-leder Sandra Bruflot reagerer på Amundsens forslag om å vri barnetrygden slik at de første barna utløser mer barnetrygd enn de siste.

– Jeg synes det er et absurd forslag. Det er helt uakseptabelt å bruke etnisitet på denne måten som begrunnelse for å gjøre noe med stønader og velferdsordninger.

- Det er uakseptabel retorikk og begrunnelse. Vi kan ikke lage a- og b-lag. sier Unge Høyre-leder Sandra Bruflot til NRK.

Eirik Lae Solberg, som er byrådslederkandidat for Høyre i Oslo, reagerer også:

– Det er prinsippløst og usmakelig å skille mellom barn på den måten som han her legger opp til, sier Lae Solberg til NRK.

Ville hjelpe KrF

Per-Willy Amundsen spilte inn forslaget til Fremskrittspartiets delegasjon som forhandler med Høyre, Venstre og KrF om en ny regjeringsplattform.

– Den kortsiktige løsningen mot barnefattigdom er å utbetale enda mer penger, men på lang sikt vil det føre til enda større økning i barnefattigdom. Økt barnetrygd er et incentiv til å få flere barn. Det fører også til at kvinner som burde ut i arbeidslivet blir hjemme med barn år etter år, og det er også til hinder for integrering, sier Amundsen til TV 2.

Det er kjent at KrF ønsker en kraftig økning i barnetrygden.

Fra 1. mars er barnetrygden 1054 kroner per barn. Uansett hvor mange barn man har.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!