Ønsker lik bensinpris i Europa

I England har Tony Blair slått hull på blokadene, men protestene fortsetter. Flere europeiske land rammes av rasende bensin-aksjonister, og EU møtes neste uke for å diskutere samordning av drivstoffpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske retretten har helt bensin på bålet. Mens England og Tyskland nekter å diskutere med aksjonistene, lover Frankrike 15 prosent prisnedgang.

Krav om lavere drivstoffpris har utløst protestaksjoner i England, Tyskland, Frankrike, Belgia og Nederland - og trusler om aksjoner i Italia, Irland, Spania, Sverige, Portugal, Polen og Norge. Det kan også være aksjonstrusler i andre land, uten at det har ført til internasjonal mediedekning.

Felles bensinpris

Frankrike har innkalt de europeiske transportministrene til et møte neste uke. De ønsker å harmonisere avgifter og pris på drivstoff. Så lenge prisene er lavere over grensa, vil lokale sjåfører klage i et stadig mer internasjonalt transportmarked.

- Folk må forstå at disse problemene er kompliserte og må løses i samarbeid, sier Lionel Jospin, den franske statsministeren.

I dag møter EU utenriksministrene fra seks Gulf-nasjoner for å diskutere hvordan man kan stabilisere oljeprisene. Det er oppgangen på råolje som har utløst bensin-protestene over store deler av Europa og resten av verden.

Hacket oljesida

I går gikk halvparten av Storbritannias 13.000 bensinstasjoner tomme for drivstoff, og det er forventet at resten tørker ut i løpet av dagen. Bare 10 prosent av stasjonene har vanlig blyfri.

Like før alle lagrene ble tomme i går, intervenerte regjeringa ved hjelp av utvidede fullmakter. Den ba politiet bryte blokadene for å skaffe bensin til nødvendig bruk - som for eksempel politi, ambulanser og brannvesen.

Aksjonistene har også tatt i bruk andre arenaer enn asfalten. Hjemmesida til de oljeproduserende OPEC-landene ble i natt hacket av en som kaller seg «fluxnyne».

- Jeg tror jeg snakker for alle på planeten når jeg sier at dere trenger å få fart på de kollektive rumpene deres angående oljeprisen. Fattige land har knapt nok råd til medisiner, og slett ikke rådyr fyringsolje, skriver hackeren på OPEC-sida.

GREP INN: I natt holdt britisk politi aksjonistene unna mens oljebilene fylte opp tanken på raffineriet i Ellesmere.
VIL SAMARBEIDE: Den franske statsministeren Lionel Jospin ønsker felles drivstoff-avgifter i EU.