Ønsker mer informasjon for å forebygge shaken baby syndrome

Har laget bilkræsjdukke som skal lære oss mer

BABY JUSTICIA:  Arne Stray-Pedersen, førsteamunensis ved Rettsmedisinsk institutt demonstrerer for Laila Dåvøy og May Helen Grimstad hva som skjer når man rister et småbarn, her dukken Baby Justicia som skal hjelpe i forskningsarbeid knyttet til shaken baby syndrome. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BABY JUSTICIA: Arne Stray-Pedersen, førsteamunensis ved Rettsmedisinsk institutt demonstrerer for Laila Dåvøy og May Helen Grimstad hva som skjer når man rister et småbarn, her dukken Baby Justicia som skal hjelpe i forskningsarbeid knyttet til shaken baby syndrome. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) arrangerte i dag et seminar om påførte hodeskader hos små barn. Seminaret ble arrangert etter en forespørsel fra Kristelig Folkeparti, som ønsket en oppdatering om temaet.

- 12-15 barn blir i Norge hvert år lagt inn på sykehus med hodeskader, som en følge av påført vold, sier førsteamunensis ved rettsmedisinsk institutt, Arne Stray-Pedersen.

BilkræsjdukkeNår politiet etterforsker saker som omhandler mishandling av barn, blir ofte en rettsmedisinere spurt om hjelp. Stray- Pedersen har i den forbindelse utviklet en dukke: "Baby Justicia" som skal hjelpe i slike saker.- Grunnlaget for dukken, var at jeg ønsket å finne ut hva slags krefter som skal til for å påføre slike alvorlige hodeskader, sier Stray-Pedersen.

"Baby Justicia" er finansiert med støtte fra Stine-Sofies Stiftelse og utviklet i samarbeid med SINTEF og SIMULA.

- Inne i dukken er det plassert elektroniske måleinstrumenter som måler hva slags krefter som virker på hodet ved ulike hendelser, sier Stray-Pedersen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer