Ønsker mer informasjon for å forebygge shaken baby syndrome

Har laget bilkræsjdukke som skal lære oss mer

BABY JUSTICIA:  Arne Stray-Pedersen, førsteamunensis ved Rettsmedisinsk institutt demonstrerer for Laila Dåvøy og May Helen Grimstad hva som skjer når man rister et småbarn, her dukken Baby Justicia som skal hjelpe i forskningsarbeid knyttet til shaken baby syndrome. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BABY JUSTICIA: Arne Stray-Pedersen, førsteamunensis ved Rettsmedisinsk institutt demonstrerer for Laila Dåvøy og May Helen Grimstad hva som skjer når man rister et småbarn, her dukken Baby Justicia som skal hjelpe i forskningsarbeid knyttet til shaken baby syndrome. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) arrangerte i dag et seminar om påførte hodeskader hos små barn.
Seminaret ble arrangert etter en forespørsel fra Kristelig Folkeparti, som ønsket en oppdatering om temaet.

- 12-15 barn blir i Norge hvert år lagt inn på sykehus med hodeskader, som en følge av påført vold, sier førsteamunensis ved rettsmedisinsk institutt, Arne Stray-Pedersen.

Bilkræsjdukke
Når politiet etterforsker saker som omhandler mishandling av barn, blir ofte en rettsmedisinere spurt om hjelp. Stray- Pedersen har i den forbindelse utviklet en dukke: "Baby Justicia" som skal hjelpe i slike saker.

- Grunnlaget for dukken, var at jeg ønsket å finne ut hva slags krefter som skal til for å påføre slike alvorlige hodeskader, sier Stray-Pedersen.

"Baby Justicia" er finansiert med støtte fra Stine-Sofies Stiftelse og utviklet i samarbeid med SINTEF og SIMULA.

- Inne i dukken er det plassert elektroniske måleinstrumenter som måler hva slags krefter som virker på hodet ved ulike hendelser, sier Stray-Pedersen.

-Dukken har to applikasjoner: Den ene er å finne ut mer om shaken baby syndrome ved å gjøre laboratorieforsøk på dukken, og den andre er at man skal kunne etterprøve de historiene som blir lagt frem når et barn blir lagt inn på sykehus, og det er mistanke om mishandling, legger han til.

Viktig med mer informasjon
- Det som bør gjøres i Norge for å forebygge shaken baby syndrome er å innføre informasjon til alle nybakte foreldre ved norske sykehus som viser konsekvensene av å riste barnet, sier Stortingsrepresentant May-Helen Molvær Grimstad (KRF) til Dagbladet.

FINANSIERT MED STØTTE FRA STINE-SOFIES STIFTELSE:  Arne Stray-Pedersen viser frem Baby Justicia som han har utviklet i samarbeid med SINTEF og SIMULA. Foto: Nina Hansen
FINANSIERT MED STØTTE FRA STINE-SOFIES STIFTELSE: Arne Stray-Pedersen viser frem Baby Justicia som han har utviklet i samarbeid med SINTEF og SIMULA. Foto: Nina Hansen Vis mer

I USA er det innført at alle nybakte foreldre får se en video som demonstrerer hva som skjer når man rister en baby. Denne typen dødsfall har gått markant ned etter at denne informasjonen ble gitt, legger hun til.

Stray-Pedersen tror også at den beste måten å forebygge slike dødsfall på er informasjon.

- Det at man gir dette temaet oppmerksomhet og det å fortelle nybakte foreldre at noen få sekunder risting er nok til å lage alvorlige skader er veldig viktig for å forebygge slike skader, sier han.

Mia Myhre er overlege på barneintensiven på Ullevål sykehus, og forteller til Dagbladet at Stine-Sofies stiftelse har laget forslag til informasjonsbrosjyrer som kan deles ut på norske sykehus.

- Det er myndighetene og helsemyndighetene som må bestemme om dette er noe de vil gå for, sier hun.

Ønsker obligatoriske dødssteds-
undersøkelser

Stortingsrepresentant Laila Dåvøy (KRF) forteller til Dagbladet at hun synes tallene på dette området er oppsiktsvekkende høye.

- Vi ønsket at det skal være obligatoriske dødsstedsundersøkelser når et barn dør i hjemmet sitt, uansett om det foreligger noe kriminelt eller ikke,sier hun.

- I det reviderte statsbudsjettet ble det besluttet at det et team fra helsevesenet som skal foreta disse undersøkelsene. Men helsevesenet har ikke hjemmel i loven til å foreta slike undersøkelser og dermed blir disse undersøkelsene valgfrie, sier hun.

- Hvorfor skal ikke et spedbarn ha den samme rettssikkerheten som et barn over tre år? spør hun.

ETTERPRØVE HISTORIER:  Baby Justicia finne ut mer om shaken baby syndrome, og etterprøve de historiene som blir lagt frem når spedbarn blir lagt inn på sykehus. Foto: Nina Hansen
ETTERPRØVE HISTORIER: Baby Justicia finne ut mer om shaken baby syndrome, og etterprøve de historiene som blir lagt frem når spedbarn blir lagt inn på sykehus. Foto: Nina Hansen Vis mer

Professor Jens Grøgaard ved Barneklinikken på Ullevål representerte barneklinikken på seminaret i dag, og diskuterte problemene de opplever der når barn med hodeskader kommer inn.

- Det er fortsatt et veldig vanskelig område som det er vanskelig å kartlegge. Kristoffer-saken viser at det er å hanskes med ulike etater er vanskelig , og at det absolutt er mye man behøver å forbedre av kunnskap og rutiner når det gjelder slike saker, sier han.

- Det er spesielt viktig for oss å ha et nært samarbeid med politiet og barnevernet slik at man skal kunne diskutere problemer som oppstår i slike situasjoner. Det er ikke alltid tilstrekkelig å gi en bekymringsmelding, og det er viktig å finne praktiske måter å kunne samarbeide på, legger han til. 

Shaken baby syndrome

- Shaken baby syndrome er en alvorlig form for hodeskade som inntreffer når et spedbarn blir ristet kraftig nok til å forårsake at barnets hjerne blir slått mot hodeskallen.

-Dette kan forårsake støtskader, svelling og hjerneblødning, som igjen kan lede til permanent, alvorlig hjerneskade og død.

-Tilstanden utgjør en undergruppe av barnemishandling. Det antas at barnemishandling opptrer hos 1 av 1000 barn, og shaken baby syndrome er en god del sjeldnere enn dette

- De mest typiske skadene er en form for hjerneblødning utenpå hjernen (subdural blødning), blødninger inne i øynene (netthinneblødning) og andre skader på hjernevev og øvre del av ryggmargen.

- Den umiddelbare prognosen avhenger av omfanget og alvorlighetsgraden av hjerneskade. På sikt avhenger prognosen av om det blir skapt trygge oppvekstvilkår for barnet. Mishandling av barn under 3 år, og spesielt under 1 år, er livsfarlig.

- Som regel vil utredningen innebære at et tverrfaglig team ved sykehuset deltar. Barnevernet blir gjerne tidlig involvert, ofte trekkes psykiatrisk ekspertise inn. Politiet kan også bli involvert på et tidlig tidspunkt.

- Dersom et barn er blitt mishandlet én gang, er faren for gjentakelser betydelig.

Kilde: www.pasienhåndboka.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer