HJELP: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson vil be sine nordiske statsrådkolleger om hjelp til å bekjempe EU-forslaget om å utvide perioden man kan bo utenlands mens man mottar ledighetstrygd. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
HJELP: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson vil be sine nordiske statsrådkolleger om hjelp til å bekjempe EU-forslaget om å utvide perioden man kan bo utenlands mens man mottar ledighetstrygd. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADETVis mer

Ønsker nordisk front mot EUs trygdeeksport

Regjeringen vil kjempe mot EU-forslag om at arbeidsledige kan ta med dagpengene til lavkostland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) - Vi må forhindre denne formen for trygdeeksport, sier arbeidsminister Robert Eriksson om fenomenet som kalles sosialturisme i Tyskland.

Ta med trygden - I dag er det sånn at hvis jeg som nordmann, tysker, litauer eller fra et annet EU/EØS-land blir arbeidsledig i Norge, går på Nav og skaffer meg ledighetstrygd, så kan jeg ta med meg trygden og dra til hvilket som helst land i Europa for å søke jobb der.

Det høres jo bra ut, for vi har et felles europeisk arbeidsmarked, sier han.

EU utvider - Men når du flytter til et lavkostland, som for eksempel Spania, er det ingen som kontrollerer om du faktisk melder deg som jobbsøker der mens norsk ledighetstrygden kommer inn på bankkontoen din i tre måneder. Slik er regelverket.

I stedet for å fjerne ordningen, opplever vi nå at EU forsøker å utvide muligheten for å være trygdemottaker i utlandet fra tre til seks måneder. Dette er regjeringen vår i mot, sier Eriksson.

Ber om hjelp Arbeidsministeren opplyser at han ønsker å etablere en nordisk front mot forslaget.

- Jeg skal ta det opp med mine nordiske kolleger ved første anledning.
Vi har to porter inn:
I Danmark, som EU-land, pågår det en debatt om å stanse eksport av trygdeytelser. Finland har allerede en dagpengekontrovers med EU.
Det er viktig at de nordiske landene står sammen og påvirker før beslutningen tas i Brussel, sier Frp-statsråden. 

Polsk nivå Han mener det er greit at arbeidsledige får med seg dagpengene ut av Norge.
- Men vårt syn er at hvis Ola drar til Spania, bør han få utbetalt ytelser etter spansk nivå. På samme måte som en polakk bør få etter polsk nivå eller en bulgarer etter bulgarsk nivå.
For ledighetstrygden er jo ment som kompensasjon for bortfall av arbeidsinntekt utregnet i forhold til levekostnadene i Norge.  Nå åpner EU for at folk fra lavkostland søker seg jobb og flytter til land med de beste trygdeytelsene, sier arbeidsministeren.

Spekulanter - Jeg frykter at vi får regulære velferdsspekulanter og tar veldig på alvor illevarslende meldinger fra Kripos om økende organisert arbeidskriminalitet med fiktive selskap, fiktive id'er, hvitvasking og eksport dagpenger på falsk grunnlag. Vi trenger en felles nordisk kamp for å beskytte den nordiske velferdsmodellen, sier Robert Eriksson.