Ønsker ny EU-avstemning nå

Et flertall av nordmenn vil ikke vente med å stemme over norsk EU-medlemskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et klart flertall av det norske folk synes ikke det har noen hensikt å vente med å ta EU-kampen. Hele 55 prosent ønsker seg en ny folkeavstemning om norsk EU-medlemskap før valget i 2005. 35 prosent av de spurte vil helst vente med en ny folkeavstemning. Det kommer frem i en ny meningsmåling foretatt av Sentio/Norsk statistikk for Nationen.

Ja-siden har det mest travelt, 75 prosent av dem som er for norsk EU-medlemskap vil ha en avstemning jo før jo heller. 28 prosent av nei-folkene kan tenke seg en avstemning før neste valgperiode.

- Hastverket henger nok sammen med at de ivrigste EU-tilhengerne nå er en mulighet til å få til et medlemskap, tror professor Anders Todal Jenssen i statsvitenskap ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim. Han peker på at dagens ja-bevegelse i motsetning til 1972 og 1994 har valgt en opportunistisk innfallsvinkel.

- De sier jo at de vil søke igjen når opinionen er med dem. Tidligere var argumentasjonen at en ville inn fordi andre land som står oss nær gjorde det samme, sier Todal Jenssen.

(NTB)