Ønsker nye atom-forhandlinger med Iran

Elbaradai frykter at hatet mot Vesten øker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Vi trenger noen som kan nå ut til Iran, sa Mohammed Elbaradei på en konferanse i Paris i dag. Fredsprisvinneren og leder for det internasjonale atomenergibyrået er bekymret for at FN-sanksjonene mot Iran kan føre til at avskyen mot Vesten øker.

Han mener derfor at det internasjonale samfunnet bør gjenoppta atom-forhandlinger med Teheran. Og henvendte seg spesielt til Frankrike om mulighetene for en fransk utsending til Iran.

- Sanksjonene kan føre til eskalering av konflikten på begge sider, sier han.

Straffer Iran

Elbaradei sier han er uenig med dem som mener at dialog bare skal brukes for å belønne Iran når de gjør seg fortjent til det. Han uttrykker bekymring for hvordan krisen utvikler seg som følge av de begrensede FN-sanksjonene som ble iverksatt i desember.

Sanksjonene ble pålagt landet for å straffe dem etter at de trosset resolusjonen som krever at de stenger urananrikings-programmet. Flere land anklager Iran for å forsøke å skaffe seg atomvåpen, men Iran insisterer på at programmet kun brukes i energiøyemed.

- Jeg vil støtte ethvert forsøk på å engasjere Iran, sier Elbaradei.

Frankrike vil vente

DIALOG:Mohammed Elbaradei mener at dialog ikke skal brukes bare for å belønne Iran når de har gjort seg fortjent til det. Alle foto:SCANPIX
DIALOG:Mohammed Elbaradei mener at dialog ikke skal brukes bare for å belønne Iran når de har gjort seg fortjent til det. Alle foto:SCANPIX Vis mer

Elbaradei skal møte den franske utenriksministeren senere i dag.

Frankrike ser på muligheten til å sende ned en utsending til Teheran for samtaler med fokus på fred i midtøsten, Libanon og andre regionale saker, og ikke spesifikt på spørsmål om Irans atomprogram.

Men talspersoner for franske myndigheter understreker at en avgjørelse om å sende en utsending forutsetter at Iran viser vilje til å forhandle.

FREDPRISVINNER: Mohammed Elbaardei og IAEA mottok Nobels fredspris i 2005.