BØNN: Ruth Crammond og datteren Linda ber oljenasjonen Norge komme med en beklagelse og unnskyldning for måten pionerdykkerne ble behandlet på. FOTO: LARS EIVIND BONES
BØNN: Ruth Crammond og datteren Linda ber oljenasjonen Norge komme med en beklagelse og unnskyldning for måten pionerdykkerne ble behandlet på. FOTO: LARS EIVIND BONESVis mer

Ønsker offisiell unnskyldning

Dykkerenken Ruth Crammond ber statsminister Erna Solberg bidra til å fjerne bitterheten hennes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EDINBURGH (Dagbladet): Hun var bare 33 år gammel da ektemannen Bill Crammond (33) ble drept i historiens verste dykkerulykke, på plattformen Byford Dolphin på Frigg-feltet i Nordsjøen høsten 1983.

Hjemme i Skottland har tobarnsmoren fulgt tett de skadde norske pionerdykkernes kamp for respekt og anerkjennelse.

- Jeg leser at det nå omsider er dialog mellom regjeringen og dykkerne. Av hele mitt hjerte håper jeg at de blir enige. De skadde dykkerne fortjener en verdig avslutning på ei vond historie, sier Ruth Crammond.

Beklagelse Selv håper hun på en symbolsk handling av statsminister Erna Solberg.

- Mest av alt skulle jeg ønske meg en unnskyldning fra Norges statsminister. Solberg, er det det hun heter? At hun på vegne av den rike oljenasjonen deres offisielt beklager overfor dykkerne og oss etterlatte hva vi er blitt utsatt for.

Det kunne bidratt til å fjerne bitterheten mot dem som utsatte våre kjære for helsefarer og ulykker. Det ville hjelpe oss til endelig å kunne legge de vonde følelsene bak oss, sier dykkerenken.

Krysser fingrene Hun er uenig med dem som hevder at statens utbetaling av økonomisk kompensasjon er en slags unnskyldning.

- Nei, for at saken skal få en ende, må statsministeren komme oss i møte med en offisiell unnskyldning. Vi krysser fingrene for at rettferdigheten endelig skal fullbyrdes, sier Crammond.

Snuoperasjon Etter først å ha avslått, snudde den regjeringsoppnevnte Pionerdykkernemnda i 2009 og ga samme engangskompensasjon til enkene og barna etter de britiske dykkerne som de skadde norske nordsjødykkerne hadde fått.

- Vi opplevde at Norge dermed erkjente at Bill og de andre britiske dykkerne hadde gjort en verdifull jobb med livet som innsats. Det er vi takknemlige for, men penger gir oss ikke våre kjære tilbake, sier Ruth Crammond.

Bar skammen I alle år trodde hun at det var ektemannen som hadde forårsaket ulykken på plattformen Byford Dolphin i 1983, der Bill Crammond og fire dykkerkolleger døde.

Fire dager etter ulykken kom tre representanter fra dykkerselskapet Comex på døra til Crammond-familien i småbyen Dalgety Bay, rett nord for Edinburgh.

- De fikk meg til å tro at Bill hadde vært skjødesløs, de sa at han hadde skylda, at han hadde åpnet ei luke, slik at alle ble drept. Denne skammen bar jeg på — og måtte beskytte barna mot — gjennom hele oppveksten deres. Jeg bestemte meg for at de aldri skulle få vite, forteller hun.

Dispensasjon Året før katastrofen på Byford Dolphin innførte Oljedirektoratet (OD) krav til dykkerselskapene om å montere en ny type kobling mellom dykkerklokka og dekompresjonskammeret, konstruert slik at den ikke lot seg åpne under trykk.

Byford Dolphin hadde dispensasjon for å bruke den gamle typen. En måned etter ulykken gjorde Veritas og OD kravet absolutt.

DET SISTE BILDET: Familien Crammond samlet hos fotografen den siste sommeren før pappa Bill (33) ble drept under dykkeroppdrag på norsk sokkel. Lille Billy er åtte år, storesøster Linda er 12 og mamma Ruth er 33 år. Foto: Privat
DET SISTE BILDET: Familien Crammond samlet hos fotografen den siste sommeren før pappa Bill (33) ble drept under dykkeroppdrag på norsk sokkel. Lille Billy er åtte år, storesøster Linda er 12 og mamma Ruth er 33 år. Foto: Privat Vis mer

- Uten dispensasjon, ville vi hatt et interlock-system som gjorde det umulig for Bill å løsne koblingen, sier Martin Saunders, den eneste dykkeren som overlevde ulykken.

25 års uvisshet Først 25 år etter tragedien fikk Ruth Crammond vite sannheten, at hennes Bill ikke var å klandre.

- Fra den dagen ble livet vårt helt annerledes. Endelig kunne vi se folk i øynene å si at Bill og de andre dykkerne på Byford Dolphin døde på grunn av dårlig utstyr, sier Ruth Crammond.

Skåret i gleden Datteren Linda er lettet over å kunne fortelle den virkelige historien til sine barn.

- Så slipper vi i hvert fall at løgnen får leve videre. Det eneste skåret i gleden er at det fortsatt popper opp gamle saker på google om at pappa hadde skylda. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal gjøre for å få dem fjernet, sier Linda Crammond.

PÅ JOBB: Bill Crammond var en av pionerdykkerne i Nordsjøen. Han mistet livet på oljeplattformen Byford Dolphin høsten 1983. Foto: Privat
PÅ JOBB: Bill Crammond var en av pionerdykkerne i Nordsjøen. Han mistet livet på oljeplattformen Byford Dolphin høsten 1983. Foto: Privat Vis mer