Taliban på frammarsj i Afghanistan:

Ønsker omkamp for afghanerne

Tolk Sohail Pardis ble halshogget og drept av Taliban. Veteranforbundet mener afghanere som har jobbet for Norge bør få vurdert sakene på nytt.

DREPT: Afghanske Sohail Pardis jobbet som oversetter for amerikanske soldater i Afghanistan. Han ba om asyl i USA av frykt for å bli drept, men fikk avslag. I mai ble han halshogget og drept av Taliban. Foto: Privat
DREPT: Afghanske Sohail Pardis jobbet som oversetter for amerikanske soldater i Afghanistan. Han ba om asyl i USA av frykt for å bli drept, men fikk avslag. I mai ble han halshogget og drept av Taliban. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da afghanske Sohail Pardis skulle hente søstera si for å feire eid like før sommeren, ble han dratt ut av bilen og halshogget av Taliban-militante.

Nå frykter afghanske tolker, og andre som har jobbet for de internasjonale styrkene, for livet: For hver dag som går, ser de at Taliban tar over stadig større områder av Afghanistan. Torsdag morgen meldes det at Taliban har tatt over provinshovedstaden Ghazni, som er bare 15 mil sørvest for hovedstaden Kabul.

Tatt over ny provins

Den voldsomme Taliban-frammarsjen har skjedd siden juni, da Norge og de internasjonale styrkene trakk seg ut etter 20 års tilstedeværelse i det krigsherjede landet.

- Veteranforbundet mener afghanere som har vært ansatt for Norge, og som fikk avslag på sine asylsøknader på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet, må få vurdert sakene sine på nytt, sier Bjørn Robert Dahl, generalsekretær i Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner (NVIO), til Dagbladet.

NY BY: En Taliban-kriger er omringet av lokale innbyggere i Pul-e-Khumri, som er provinshovedstaden i Baghlan-provinsen. Taliban tar over stadig flere provinshovedstader, og det i langt større fart enn noen hadde forventet. Foto: AFP / NTB
NY BY: En Taliban-kriger er omringet av lokale innbyggere i Pul-e-Khumri, som er provinshovedstaden i Baghlan-provinsen. Taliban tar over stadig flere provinshovedstader, og det i langt større fart enn noen hadde forventet. Foto: AFP / NTB Vis mer

Forverret sikkerhetssituasjon

FN er svært bekymret for situasjonen og sa denne uka at de frykter det begås krigsforbrytelser i Afghanistan, og at verden må gjøre seg klar for en ny flyktningbølge fra det krigsherjede landet.

- Når FN uttaler seg slik, ser de på situasjonen som meget alvorlig for vanlige afghanere. De som har jobbet for Norge og andre vestlige stater er mer utsatt, sier Dahl.

Han har selv vært i Afghanistan. Tolken han brukte fikk opphold i Tyskland for fire år siden.

- Min livslinje inn til brigadesjefen der var min tolk, som også var uvurderlig støtte når det gjelder kultur og historikk. Tolkene var helt nødvendige for at vi kunne løse oppdraget, sier Dahl.

LIVSLINJA: Her er Bjørn Robert Dahl (midten) avbildet med den afghanske brigadesjefen (t.v) og Dahls livsviktige tolk (t.h) i Afghanistan i 2009. Tolken har fått asyl i Tyskland. Foto: Privat
LIVSLINJA: Her er Bjørn Robert Dahl (midten) avbildet med den afghanske brigadesjefen (t.v) og Dahls livsviktige tolk (t.h) i Afghanistan i 2009. Tolken har fått asyl i Tyskland. Foto: Privat Vis mer

Tette nettverk

Han viser til at afghanerne har ekstremt tette nettverk, og full kontroll på hvem som har gjort hva gjennom årenes løp. Å ha jobbet for internasjonale styrker innebærer stor risiko. Også mange år etter, slik halshoggingen av den afghanske tolken Pardis viser.

- Om Taliban tar over, når du vet hvor brutale de kan være, kan de gå hardt ut for å få fram informasjon, som for eksempel hvem i nabolaget som har jobbet for andre makter, både tolker og andre administrativt ansatte, sier Dahl og gjentar:

- NVIO ønsker ny behandling av saker der sikkerhetssituasjonen ble utslagsgivende for avslag om opphold. Denne er annerledes i dag.

TALIBAN: Etter at USA valgte å trekke styrkene sine fra Afghanistan, har Taliban ført landet i en drastisk vending. Video: Ivan Larsson / Dagbladet TV Reporter: Ivan Larsson Vis mer

USA gir afghanere asyl

Den amerikanske presidenten Joe Biden har satt i gang et program, Operation Allies Refuge, for å gi opphold til afghanere som har jobbet for amerikanerne, i tillegg til deres familier. I første omgang dreier dette seg om rundt 2500 afghanere.

- Også Norge har en forpliktelse, siden det er skjedd såpass store endringer, sier Dahl.

Liv Signe Navarsete (Sp) og Christian Tybring-Gjedde (Frp) synes Norge bør behandle oppholdssøknadene til eks-ansatte afghanere i Forsvaret på nytt, sa de denne uka til Vårt Land.

Tar over utstyr

Dahl følger nøye med på situasjonen i Afghanistan, der Taliban har tatt over ni provinshovedsteder på under ei uke.

- Det som er forunderlig, er at den afghanske hæren ikke ødelegger våpnene og kjøretøy når de stikker av. Plutselig sitter Taliban og militante grupper på hundrevis av militære kjøretøy og våpen. Det er det samme som skjedde i Irak: Hæren stakk av - og så ble det fritt fram for terrorgruppa IS, sier Dahl.

Han er spent på utviklingen i Afghanistan og viser til at Taliban tradisjonelt har hatt en lokal visjon, altså om å kontrollere så mye som mulig i Afghanistan.

- Om de opererer lokalt, eller går videre og ekspanderer, gjenstår å se, sier han.

- Ingen ny vurdering

Statssekretær Hilde Barstad i Justis- og beredskapsdepartementet svarer følgende:

- Vi har forståelse for at situasjonen i Afghanistan er krevende. Arbeidet med overføring av lokalt ansatte tolker startet allerede i 2012. Det var Forsvaret og Forsvarsdepartementet som formelt fremmet søknadene for de lokalt ansatte. Tolkene som fikk avslag på søknadene mellom 2012 og fram til instruksen GI-06/2015 trådte i kraft, fikk søke på nytt etter denne instruksen, sier hun og legger til:

- Alle som søkte fikk sakene sine grundig vurdert av norske myndigheter. Det er til sammen rundt 360 personer som har fått opphold i Norge, inkludert familiemedlemmer. De som fikk avslag fikk det av tungtveiende grunner. Det legges derfor ikke opp til nye vurderinger for dem som tidligere har fått avslag.

PÅ FLUKT IGJEN: Tusenvis av afghanere er igjen på flukt i Afghanistan. Her er internt fordrevne afghanske kvinner og barn som får medisinsk hjelp i en offentlig park i hovedstaden Kabul. Foto: Ap / NTB
PÅ FLUKT IGJEN: Tusenvis av afghanere er igjen på flukt i Afghanistan. Her er internt fordrevne afghanske kvinner og barn som får medisinsk hjelp i en offentlig park i hovedstaden Kabul. Foto: Ap / NTB Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer