- Ønsker oss barn

FROGNER (Dagbladet): I dag står de tiltalt i hver sin rettssal. Kristin Kirkemo Haukeland i Nes herredsrett for trippeldrapet, ektemannen Per Haukeland i Halden byrett for smugling av 2,5 millioner sigaretter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faren for ubetinget fengsel henger over begge to.

- Vi har nok tenkt det verste. Men vi er begge uskyldige. Vi håper å få barn og leve et liv sammen, sier Per til Dagbladet.

- Faktisk regner jeg med å leve normalt og få barn med Kristin. Ingen av oss har gjort det vi står tiltalt for. Kristin har ikke medvirket til drap. Jeg har ikke smuglet. Da kan vi heller ikke bli dømt, mener ektemannen.

Overtredelse

Per Haukeland er tiltalt for overtredelse av tolloven. Ifølge tiltalen skal han 6. november 1997 ha smuglet hele 2454400 sigaretter fra Litauen til Norge over Svinesund, med en semitrailer.

Dagen etter skal han ha losset lasten av på en gård i Ski. Det enorme sigarettlageret skal ha vært skjult inni redskapsboder som sto på paller på semitraileren. De antatte hovedmennene i smuglersaken ble dømt i desember i fjor. Per Haukeland er medtiltalt.

- Jeg vil ikke gå i detalj om denne saken overfor Dagbladet. Men jeg anser meg uskyldig etter tiltalen. Dessuten ligger forholdet tre og et halvt år tilbake i tid. Jeg har forsøkt å framskynde politiets behandling - uten å få gjennomslag. Det bør telle med, sier Per Haukeland, som driver en pizzarestaurant på Kolbotn utenfor Oslo - der paret også bor.

Giftet seg

Per møtte Kristin etter at hun slapp ut av varetekt. Han giftet seg med Kristin 26. august i fjor i Bekkelaget kirke i Oslo. Kristin har en seks år gammel sønn fra før. Per har en åtte år gammel gutt.

- Vi har to barn allerede, men har lyst på felles barn. De konkrete planene kommer sikkert når alt dette er over, sier Per, som har fulgt hver time av trippeldrapsaken fra bakerste benk i Frogner grendehus.

I dag må imidlertid 33-åringen til Halden. Han vil få sin dom lenge før Kristin, og er forberedt på å bli kjent skyldig. Men han tror det ikke:

- Klart vi har tenkt tanken, begge to. Men jeg er like sikker på Kristins uskyld som på min egen.

Også en annen Per i saken, Per Kristian Orderud, røpet i retten i går at han gjerne vil ha barn. Det kom fram da det ble snakk om Kristins sønn. Først sa Per:

- Gutten var øyenstenen til Veronica og meg. Det var ham vi var glad i, begge to.

Deretter bekreftet Per at den lille gutten var ført opp som arving til Orderud gård.

- Så du har ikke planlagt å få egne livsarvinger? spurte aktor, statsadvokat Jørn Maurud.

- Jo, klart det, sa Per med et sjeldent smil.

I dag vet vi at det er isfront mellom ekteparet Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland. Noe som har medført at «øyenstenen» ikke lenger treffer Per og Veronica.

Og nå venter kan hende lange straffer. En eventuell barneboom kan vise seg problematisk - for begge ektepar.

KJEMPER SAMMEN: Ekteparet Kristin og Per Haukeland opplever tøffe dager. Men begge tror på et normalt liv etter hver sin rettssak. Til venstre Kristins advokat Tor Kjærvik.