Hetebølgen i Storbritannia

- Ønsker oss litt regn

London koker i hetebølgen som har rammet Storbritannia. Merethe K. Nilsen og Robert L. Magnus har fått kjenne varmen på kroppen.

I LONDON: Merethe K. Nilsen og Robert L. Magnus er i hetebølgen i London. Foto: Privat
I LONDON: Merethe K. Nilsen og Robert L. Magnus er i hetebølgen i London. Foto: Privat Vis mer
Publisert

En hetebølge har herjet i Storbritannia denne uka, og landets meteorologiske institutt, The Met Office, har forlenget advarselen om fare for liv og helse.

«Temperaturene vil stige igjen denne helga, og mest sannsynlig være på topp mandag eller tirsdag. Deretter vil de høye gradene sannsynligvis synke», har instituttet sagt i en uttalelse.

Helsemyndighetene er «presset til bristepunktet», ifølge avisa Independent.

SLIK BLIR TIRSDAGEN: Slik spår meteorologene i Storbritannia at tirsdagen blir. Foto: MetOffice
SLIK BLIR TIRSDAGEN: Slik spår meteorologene i Storbritannia at tirsdagen blir. Foto: MetOffice Vis mer

«Varmeste de har opplevd»

Merethe K. Nilsen og Robert L. Magnus har vært i London siden mandag.

- Jeg har merket at det har vært godt og varmt, varmere enn vanlig og også relative høye temperaturer på natta. Men vi reiser hjem nå og unngår den verste varmen som visstnok skal komme til helga, sier Nilsen til Dagbladet.

Hun forteller at varmen ikke har hindret dem i ferien.

- Men vi tok oss en god pause i Hyde Park i går midt på dagen. Parken var for øvrig tørr og uten vann i fontenene. Men vi tok gode pauser innimellom og fikk gjort det vi skulle, sier hun.

Nilsen forklarer at reisefølget, som har vært i England mange ganger, beskriver dette som «det varmeste de har opplevd».

Nå går reisen hjemover.

- Blir det godt å komme hjem til «vanlig» norsk sommer?

- Ja vi gleder oss til norsk sommer nå. Ønsker oss litt regn, avslutter Nilsen.

FÅR NOK: Denne videoen har gått viralt på Tiktok - to sjøløver fikk nok av nærgående turister. Video: Tiktok. Reporter: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

«Ekspepsjonelt varm periode»

Ifølge Met Office kan temperaturen stedvis komme opp i 40 grader celsius, og advarer om «en ekspepsjonelt varm periode [...] som fører til omfattende følger for folk og infrastruktur».

Det meteorologiske instituttet advarer videre om at de forventer «alvorlige helseeffekter», som «ikke begrenser seg til dem som er mest sårbare overfor ekstrem hete».

Dersom gradestokken når 40 grader, vil det bli den høyeste temperaturen noensinne målt i Storbritannia; rekorden er på 38,7 grader, målt i Cambridge i 2019, ifølge BBC News.

Hetebølgene har blitt varmere, lengre og hyppigere som følge av klimaendringer.

- Folk kan dø av ekstremvær, for eksempel eldre mennesker som kan dø av ekstrem overoppheting. Vi kan forberede oss på varmere hetebølger og ekstremvær, med advarsler og mer informasjon, men det vil bli mer utfordrende når hendelsene blir varmere, hyppigere og mer ekstreme, har professor Jana Sillmann, fra Cicero - Senter for klimaforskning, tidligere uttalt til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer