Ønsker portforbud: - Nok er nok

Stovner-politiker ber om at det innføres portforbud i hovedstaden. - Vi kommer aldri i mål, sier Athithan Kumarasamy, som er bekymret før økt smitte i finværet.

VIL STENGE: Ap-politiker Athithan Kumarasamy ber om at hovedstaden stenger fullstendig ned. Foto: Berit Roald / NTB
VIL STENGE: Ap-politiker Athithan Kumarasamy ber om at hovedstaden stenger fullstendig ned. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag var bydelspolitiker Athithan Kumarasamy ute og gikk i bydelen sin, Stovner, som har det høyeste smittetrykket i Oslo.

Her er smittetrykket per 100 000 innbygger på 1089,6.

Det han så, fikk ham til å reagere.

- Det var utrolig mange samlet ved skibakken på Vestli. Det var fullpakket med barn og de sto tett i tett. Ingen holdt avstand eller brukte munnbind. Jeg tenkte at «her er det corona, så det er bare å komme seg unna», sier han til Dagbladet.

SLÅR ALARM: Ap-politiker Athithan Kumarasamy slår alarm om Oslo-smitten. Foto: Privat
SLÅR ALARM: Ap-politiker Athithan Kumarasamy slår alarm om Oslo-smitten. Foto: Privat Vis mer

Kumarasamy er også sykepleier, og koordinator for testsenter i Oslo, men understreker at han nå uttaler seg som Ap-politiker. Han er bekymret for at finværet gjør at folk vil samles i store grupper.

- Om folk holder på som dette, vil vi sprenge testkapasiteten og antall innleggelser vil skyte i været, sier han.

Vil ha portforbud

Han tror ikke det hjelper å stenge alle aktiviteter innendørs, når folk likevel samles tett ute.

- Vi kommer aldri i mål med disse «småtiltakene» hele tida. Da er det bedre å stenge fullstendig ned i tre uker. Jeg ønsker et portforbud etter klokka 17 alle dager, og prioritert vaksinering, sier han.

Han påpeker at det for eksempel er mulig å innskrenke åpningstidene på matbutikkene, eller i større grad ha hjemlevering.

ADVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad frykter en smitteøkning fram mot påska. Video: Dagbladet TV Vis mer

Ap-politikeren åpner også for portforbud på bydelsnivå, men erkjenner at det kan bli vanskelig - også fordi det kan være skjult smitte i bydeler som tester færre.

- Folk må holde seg inne. Når det er sol som nå, er det som meitemarken som kryper fram i regnværet. Nå kommer alle ut. Det blir festing i skogen og et høyere aktivitetsnivå. Det er ikke heldig.

Kumarasamy tror folk blir mer slitne av tiltakene slik de er nå, enn om vi hadde stengt fullstendig ned i en liten periode. Samtidig erkjenner han at det er inngripende å frihetsberøve Oslos innbyggere.

- Men vi er i en krigstilstand nå. Ja, det er inngripende, men det er behov nå. I en tre ukers periode bør vi stenge ned, og sende helsepersonell hjem til folk for å vaksinere dem der, sier politikeren.

- Bare tull

Han tror folk vil ha forståelse for at dette må til.

- Jeg er veldig bekymret nå som flere kommer til å samles ute. Å stenge litt hele tida, er bare tull.

Han understreker at Oslo må isoleres, slik at ingen får komme inn og ingen får reise ut. Han tror ikke det er noen god idé med påskeferie.

- Mange friske vet jo ikke at de er smittet, og ødelegger da for hverandre. Viruset vil se etter steder å overleve på. Det er en parasitt som trenger andre for å overleve.

TESTING: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det nærmer seg bristepunktet for TISK-strategien i Oslo. Programleder: Ivan Larsson. Vis mer

8. januar sendte Justisdepartementet et forslag om portforbud på høring. 17. februar ble det bestemt å ikke fremme dette for Stortinget.

Justisminister Monica Mæland uttalte da at portforbud er et «verktøy» som det ikke er behov for.

- Ikke godt nok

Stovner-politikeren mener at behovet er her nå, og synes politikerne har vært for feige.

- Det er ikke godt nok. Raymond (Johansen, byrådsleder i Oslo red.anm.) må ta denne beslutningen nå. Nok er nok. Nå må vi se om dette gir resultater.

- Hva om det ikke gir resultater?

- Det vil det. Vi kan få viruset bort.

Flere land har tatt i bruk portforbud som et virkemiddel for å slå ned viruset. Wuhan i Kina er blant stedene som stengte fullstendig ned, og kan nå leve tilnærmet som normalt.

FHI har slått fast at gevinsten av et portforbud vil være minimal og ikke stå i forhold til ulempene ved tiltaket.

- Vi har holdt på i over et år. De som har gått konkurs nå, kommer seg ikke. Det koster mye mer enn å stenge ned helt. Folk får ikke jobbe og blir gående som zombier. Det tærer på folk. Det er lite permitteringspenger, som igjen øker problemer i hjemmet. Økonomiske problemer øker vold i hjemmet. Dette går igjen ut over barna. Det er ingen glede på noen måte. Det ser mørkt ut, sier Kumarasamy.

Han ber Raymond «være sjef nå», men erkjenner samtidig at han er usikker på om dette er en beslutning byrådslederen kan ta - eller om det er regjeringen som må ta grep.

- Oslo er midtpunkt for alt. Får vi kontroll her, og i de andre storbyene, er mye løst, sier Kumarasamy.

Det er ventet nye Oslo-tiltak «om kort tid».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer