Ønsker seg barn - har ikke råd

Etter å ha stått på venteliste i ett år, må Siw Ganre og Raymond Kåsereff nå takke nei til prøverørsbefruktning. Det unge paret har ikke råd til å betale behandlingen selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi kan ikke se for oss et liv uten egne barn. Det er en umulig tanke, sier Siw Ganre (23) og Raymond Kåsereff (30) til Dagbladet.

Paret reagerte med bunnløs fortvilelse da det ble klart at staten kutter støtten til assistert befruktning fra nyttår.

- Kampen har vært så utrolig lang for å komme dit vi er i dag.

- Jeg fikk rett og slett sammenbrudd da det gikk opp for meg at vi må takke nei til tilbudet om prøverørsbehandling, sier Siw.

Etter å ha prøvd å bli gravid i tre år, fikk hun i mars konstatert livmorsykdommen endometriose. Alt håp om å bli gravid på naturlig måte var ute.

Spare penger

- Vi stilte oss straks på venteliste for assistert befruktning ved Ullevål sykehus. Etter utallige utredninger og undersøkelser fikk vi i høst endelig beskjed om at behandlingen kan starte mars neste år, forteller Siw.

I stedet må samboerparet forberede seg på at det ikke blir noe av.

Få lykkes

- Svært få lykkes på første prøverørsforsøk, så regningen kan fort komme opp i 100000 kroner. Det har vi ikke råd til. Nå må vi bare vente, prøve å spare penger og eventuelt ta opp lån. Heldigvis er jeg så ung at vi fortsatt har noen år på oss. Samtidig er det veldig bittert at vi ikke kan starte behandlingen når jeg er i den mest ideelle alderen for å lykkes, sier Siw.

Mellom 2500 og 3000 par står på venteliste for å starte prøverørsbehandling i Norge neste år. Ifølge professor Thomas Åbyholm ved kvinneklinikken på Rikshospitalet, er det uvisst hva disse nå vil gjøre.

- De regnet med å betale 1500- 2000 i egenandel, men må i stedet ut med 30000 per forsøk uten engang å være garantert positivt resultat, sier han.

VIL HA BARN: Samboerparet Raymond Kåsereff og Siw Ganre ønsker seg et barn, men må takke nei til tilbudet om prøverørsbefruktning - det er for dyrt.