Ønsker seg bedre sykehus og nytt skiutstyr

Statsminister Jens Stoltenberg ønsker seg bedre sykehus, mer politi i gatene og nytt skiutstyr til jul. Han vil ikke gjøre som Jagland og stille noe ultimatum før valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag holdt statsminister Jens Stoltenberg sin halvårlige pressekonferense. Mens journalistene spiste kanapéer, fortalte Stoltenberg om reformene regjeringen planlegger til våren.

I tillegg ga han klar beskjed om at han ikke akter å gjøre som Torbjørn Jagland og gjenta tallet 36,9 før stortingsvalget i september.

- Ingen smertegrense

- Jo flere stemmer vi får, jo lettere blir det; jo færre stemmer, jo vanskeligere. Men jeg vil ikke tallfeste en smertegrense for Arbeiderpartiet. Vi er beredt til å fortsette i regjering i mindretall, sa Stoltenberg.

Han innrømmet at det blir vanskelig å fortsette dersom resultatet ved valget blir dårligere enn det var ved forrige valg. Tidligere har han åpnet for samarbeid med sentrumspartiene. Men han vil ikke gjenta invitasjonen.

- Ingen har svart positivt. Da vil vi ikke forfølge temaet mer. Ballen ligger hos dem, ikke hos oss.

- Alle arbeiderpartiregjeringene siden 1961 har vært mindretallsregjeringer. Likevel har vi gjennomført store reformer.

Stoltenberg lar seg ikke påvirke av at Bondevik ligger foran ham på meningsmålingene.

Store reformer

- Jeg tar det rolig, det viktigste er de politiske resultatene vi oppnår. Meningsmålingene har begynt å gå snu, Ap går frem fra rundt 20 prosent til oppunder 30 prosent. Men det er bedre med fremgang enn med tilbakegang, innrømmer han.

Stoltenberg varsler ikke mindre enn fem reformer for våren, men vil ikke gå inn på detaljer:

Den store sykehusreformen er på trappene. Staten overtar sykehusene, og omorganiseringen skal føre til at sykehusene forvalter penger, sykehusutstyr og leger på en bedre måte. Altså mer helse for pengene.

  • Ny utdanningsreform for både grunnskole og høyere utdanning. Stoltenberg vil at studentene skal komme fortere gjennom studiene. Regjeringen vurderer blant annet å skifte ut det gamle gradssystemet. Statsministeren regner ikke med å få forslagene igjennom uten debatt.
  • Politiet skal reformeres. I første rekke er det snakk om organisering. Stoltenberg vil ha politiansatte ut fra kontorene og ut i gatene for å bekjempe kriminalitet.
  • Forsvaret skal omorganiseres. Regjeringen mener at forsvaret er overadministrert og at det er for mye befal. Dette vil Stoltenberg gjøre noe med.
  • Offentlige kontorer skal bli mer tilgjengelige, og det skal komme flere servicekontorer, altså kontorer som inneholder alle etater i ett og kan veilede brukerne bedre.

Stoltenbergs eget juleønske er definitvt lettere å oppfylle enn ønskene for nasjonen: Nytt skiutstyr til jul.