Ønsker seg Drillos spillestil i norsk økonomi

Samme dag som finansråd Svein Gjedrem setter seg i sjefstolen i Norges Bank, blir 11 av hans europeiske kolleger degradert til filialbestyrere under Den europeiske sentralbanken (ECB).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Gjedrem (48) er den tiende i rekken av norske sentralbanksjefer siden styret i Norges Bank fikk en fast formann i 1893. Mange mener han også vil bli den siste fordi Norge med tiden vil bli integrert i det europeiske valutasamarbeidet.

Uansett: mandag 4. januar er D-dag både for euroen og Svein Gjedrem.

Styrt flyt

-«Styrt flyt» er en egnet betegnelse på dagens valutakurspolitikk, sier den nye sentralbanksjefen til NTB.

Han vil ikke kommentere den pågående debatt om fastkurs eller inflasjonsmål, men mener stabil kronekurs og lav inflasjon er det beste pengepolitikken kan bidra med for å opprettholde sysselsettingen.

- Myndighetene kan påvirke sysselsettingen gjennom statsbudsjettet og organisasjonene via inntektsoppgjørene, men Norges Bank har bare innflytelse på pengepolitikken, sier Gjedrem.

Den nye sentralbanksjefen minner om den sterke prisveksten og de hyppige devalueringene på 1970- og 80-tallet. Kostnadsutviklingen var ute av kontroll da Gro Harlem Brundtlands regjering foretok den siste store devalueringen av krona i 1986.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer