Ønsker seg fred på jord

Kona handler julegavene, mens Bondevik nøyer seg med å handle til kona. Men selv er ikke statsministeren så lett å handle til: Han ønsker seg fred på jord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I dag var det statsministerens årlige julelunsj med journalistene. I Rokokkosalen på selveste Grand Hotel snakket Bondevik om høstens tap og seire mens journalistene forsynte seg fra et overdådig lunjsbord med pålegg, frukt, frokostblandinger, croissanter, småpølser og bacon. Bondevik snakket seg varm om nasjonalpark, budsjetter, det gode samarbeidet i Samarbeidsregjeringen og alt annet regjeringen har fått til i løpet av de siste månedene. Men like effektiv på hjemmebane er han ikke:

- Kona kjøper julegavene. Men den hun skal få fra meg, tar jeg sikte på å kjøpe selv, sa statsministeren, og avslørte at han ikke er helt klar til jul enda.

Selv har han bare fromme ønsker på lista si.

- De materielle tingene jeg ønsker meg til jul, er beskjedne. Aller mest ønsker jeg meg samvær med familie og venner, at vi kan gå inn i julehelga med fredelig og at det ikke blusser opp i Midtøsten. En fredeligere verden, sa Bondevik.

Ingen råd til Jagland

Ha n vil ikke si hva han synes om de siste ukers hardkjør mot Thorbjørn Jagland:

- Det er ikke riktig av meg å blande meg i debatten. Alle politikere under press har det tøft.

Men Ap er ikke det eneste partiet som har delt lederrollen mellom to personer: Bondevik og Valgerd Svarstad Haugland deler det samme ansvaret som Jagland og Stoltenberg - uten problemer.

- Vi har ingen problemer med toledermodellen i KrF. Men det forutsetter et åpent og nært forhold. Det har vi i KrF, Valgerd og jeg snakker åpent om alt, også rollefordelingen oss imellom, sa Bondevik. Men noen råd til Ap-kameratene for å få samarbeidet til å fungere bedre, ville han ikke komme med.

- Jeg vil avstå fra det, jeg tror ikke det vil bli tatt vennlig opp. Dette må Ap selv finne ut av, sa han.

Bryr seg om de fattige

Bondevik er dypt uenig i at regjeringen hans går mot høyre.

- Mange varslet kutt i sykelønna, bistanden og miljøet, men det har gått stikk motsatt! Det har o verrasket at vi kom ut bedre på miljø og sosiale saker enn Ap.

Statsministeren lovet at han selv og kollegene skal jobbe for lavere priser for å sende småtrollene i barnehagen. Men noen konkrete julegaver til foreldre som betaler i dyre dommer, hadde han ikke:

- Det er riktig at mange kommuner ikke får til å sette ned prisene. Dét beklager jeg.

Statsministeren innrømmer at det har vært tøffere å ha makt denne høsten enn forrige gang han fikk toppjobben. Da ble han deprimert og sykmeldt fordi bekymringene ble så store.

- Tidligere i høst var jeg sliten, men det er ikke det samme som utslitt. Min formkurve er oppadstigende, og jeg ser stadig mer optimistisk på det nye året.

At populariteten går nedover, har han ikke bekymret seg for:

- De får bedømme meg utfra jobben jeg gjør.

STIGENDE FORM: - Tidligere i høst var jeg sliten, men det er ikke det samme som utslitt. Min formkurve er oppadstigende, og jeg ser stadig mer optimistisk på det nye året, sier statsminister Kjell Magne Bondevik.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer