Ønsker seg ikke angreknapp

-Jeg er glad for at det ikke finnes noen angreknapp for gårsdagens beslutning om å trekke meg som leder i Kristelig Folkeparti, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På spørsmål om ikke den positive omtalen hun hadde fått i mediene og i landsstyret da beslutningen ble kjent, hadde gitt henne lysten på ledervervet tilbake, svarte partilederen ganske avslappet at hun var glad for at det ikke fantes noen angreknapp.

Og benytte den ville hun i hvert fall ikke ha gjort.

- Reaksjonene og debatten ville blitt helt annerledes dersom jeg hadde truffet et annet valg, sa Valgerd. Hun mente det ikke ville vært vanskelig for henne å fremstå som bitter, men så ingen grunn til noe slikt når hun egentlig bare ønsket å se fremover.

Må ha lyst

- Jeg hadde ikke akkurat tenkt å slutte på denne måten, men det ble nå en gang slik og i dag er jeg bare lettet og fornøyd både på egne og partiets vegne.

Hun ble spurt hvilke egenskaper en ny leder må ha som ikke hun hadde, og svarte diplomatisk at hun bevisst ville bruke betegnelsen «vedkommende» om den som skal velges.

- Det første kravet er at en ny lederkandidat må ha lyst. Dernest må vedkommende ha et team rundt seg som fungerer.

- Ro, trygghet og visjoner er egenskaper som skal til for å løfte partiet opp igjen, og mange i Kristelig Folkeparti har det. Jeg kjenner mange kvinner og menn i partiet som kan aksle en slik oppgave, sa den avtroppende partilederen.

Løftet før fall

Avtroppende nestleder, Einar Steensnæs, ønsket å minne om at det var under Valgerd Svarstad Hauglands ledelse Kristelig Folkeparti løftet seg til et stort parti. Hun opplevde faktisk at partiet passerte 20-tallet på meningsmålingene, sa Steensnæs.

Han trodde det ville være mulig å gjenreise Kristelig Folkeparti, men verken han eller Valgerd ville innrømme at sjansen til det var større i opposisjon enn i regjeringsposisjon.

- I den forrige Bondevik-regjeringen fikk vi fram hvilke saker vi hadde gjennomført. Det har vi ikke klart nå, sa partilederen. Hun understreket at det ikke var stemning i landsstyret for å bryte regjeringssamarbeidet. Heller ikke var det holdninger som pekte mot at partiet skulle la seg felle slik den første Bondevik-regjeringen ble på spørsmålet om bygging av gassverk.

Både Svarstad Haugland og Steensnæs avviste at leteboring i nord var en slik sak.

Godt humør

At partilederen har fått humøret tilbake kom tydelig fram da hun ble bedt om å kommentere de mange anonyme e-postene som «havarikommisjonen» la til grunn for sine konklusjoner.

- En som har tatt fra P4 konsesjonen må regne med litt av hvert på anonym e-post, sa Valgerd. Hun hadde også forståelse for at folk som ikke ble valgt inn i et kommunestyre dagen derpå ikke var i det beste humør når holdningen til den sentrale ledelse ble beskrevet.

Egentlig forarget var hun faktisk bare på sin gamle forbundsfelle i forrige regjering, nemlig Senterpartiet.

- Legg merke til at de få representantene partiet har på Stortinget benytter enhver anledning til å snakke stygt om oss, sa Valgerd og avslørte dermed at hun er den samme enten hun er i eller utenfor partiledelsen.

(NTB)