Trump på NRA:

Ønsker skole-opprustning

Seint fredag inntar Donald Trump talerstolen på NRAs årskonferanse. Ifølge Reuters vil Trump ta til ordet for en sikkerhetsopprustning i skolene i landet. USA-ekspert Eirik Løkke tror Trump vil ta til ordet for mer våpen.

TALERSTOLEN: Fredag kveld norsk tid er det ventet at tidligere president i USA, Donald Trump, vil innta talerstolen under NRAs årlige konferanse. Foto: AP / NTB
TALERSTOLEN: Fredag kveld norsk tid er det ventet at tidligere president i USA, Donald Trump, vil innta talerstolen under NRAs årlige konferanse. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere president Donald Trump og senator Ted Cruz står på talerlisten når National Rifle Association (NRA) i kveld har invitert til årsmøte i Texas - der 19 barn og to lærere denne uka ble drept i en skolemassakre.

Rådgiver i Civita og USA-ekspert Eirik Løkke mener det ikke er noen stor overraskelse at Trump har sagt ja til å delta på arrangementet.

Lekkasjer

- Det er veldig forventet. NRA brukte masse penger på valgkampen hans, og de vil posisjonere seg om han stiller til valg på nytt. Dette er også en kjempegod plattform for Trump, der han kan posisjonere seg, sier Løkke til Dagbladet, og legger til:

- Dette er en vinn-vinn-situasjon for begge.

Allerede før Trump har inntatt talerstolen har det begynt å komme lekkasjer fra innholdet Trump angivelig skal legge fram under årsmøtet.

Ifølge Reuters vil Trump be om drastiske endringer i USAs tilnærming til psykisk helse etter hendelsen i Uvalde, Texas denne uka.

Han vil også ta til ordet for en sikkerhetsopprustning på skoler i landet, som følge av den nylige skoleskytingen, ifølge nyhetsbyrået.

- Vi må drastisk endre vår tilnærming til mental helse. Det er alltid så mange advarselssignaler. Nesten alle disse sinnene deler samme profil, er Trump ventet å si under talen, ifølge utdrag fra talen som Reuters har fått innsyn i.

Meldt avbud

Flere framtredende talere har meldt avbud etter massakren på barneskolen i Uvalde i Texas, og det samme har produsenten av AR-15, de to riflene 18-åringen Salvador Ramos kjøpte få dager før han skjøt bestemoren og gjennomførte massakren på Robb Elementary School.

Hva Trump vil si når han inntar talerstolen, er på forhånd vanskelig å vite, men Løkke har likevel noen teorier:

- Jeg forventer at han vil forsvare folks rett til å bære våpen. Alt annet hadde vil overraske meg.

Bidrar med pengebeløp

Han fortsetter:

- Han vil sikkert si at gjerningsmannen bak skolemassakren er en «psykopat» og en «taper». Og at ingen ting av det demokratene foreslår vil løse dette. Det vil heller ikke forundre meg om han tar til ordet for enda mer våpen – også i skolen, sier Løkke.

NRA regnes som en av USAs mektigste lobbyorganisasjoner og kjemper innbitt mot strengere våpenkontroll. Organisasjonen bidrar med store pengebeløp i valgkampen til politikere som deler deres syn.

Til tross for den siste skolemassakren ventes det ifølge The Guardian rundt 55 000 besøkende til helgens årsmøte og messe i Houston, som ligger rundt 450 kilometer øst for Uvalde.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer